Az idősebbek védelméről szólt a rendőrségi délután

2020. 01. 24., p - 13:40
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai a helyi nyugdíjas klub tagjainak és az idős kortárssegítőknek tartottak prevenciós előadást.

A Tapolcai Rendőrkapitányság időseknek szóló bűnmegelőzési rendezvényének a helyi polgármesteri hivatal tanácsterme adott otthont 2020. január 23-án. A rendőrök felhívták a résztvevők figyelmét arra, hogy a vásárlások során mindig legyenek körültekintők a jogsértések megelőzése érdekében. Tájékoztatást adtak a tűzifabeszerzés biztonságos módjáról, melynek során hangsúlyozták, hogy csak megbízható helyről vásároljanak, és kerüljék az utcai, alkalmi árusok kínálatát. Figyelmeztettek arra is, hogy a tömegközlekedési járműveken utazva pénzüket, tárcájukat, értékeiket ne tartsák olyan helyen, ahol illetéktelenek könnyen hozzáférhetnek. Az online vásárlásokkal kapcsolatban külön kiemelték a megelőzési szakemberek, hogy soha ne utaljanak előre vételárat vagy előleget. Válasszák mindig a biztonságos, utánvéttel történő fizetést. A legjobb, ha előre tájékozódnak, és olyan futárcéget választanak a szállításhoz, melynél lehetőség van a rendelt áru megtekintésére még a fizetés előtt. Így ha valaki mégsem azt kapta, amit rendelt, vagy az áru sérült, akkor fizetés nélkül a helyszínen elállhat vásárlási szándékától.

A trükkös és besurranó tolvajok elleni védelemről, a termékbemutatók alkalmával elkövetett és az úgynevezett unokázós csalásokról is beszéltek a rendezvényen. Utóbbi kapcsán a rendőrök elmondták, hogy a csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. A leggyakoribb színlelt ok, hogy az unoka vagy valamely hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pedig pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő a hozzátartozó, ezért rendszerint a pénzért egyik ismerősét küldi. Hangsúlyozták az előadók, hogy ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Zárásként egyénre szabott bűnmegelőzési tanácsadással is szolgáltak a rendőrök a helyszínen az érdeklődőknek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segítségnyújtás elmulasztása lehet a vád

A szekszárdi rendőrök befejezték a nyomozást annak a tolnai sofőrnek az ügyében, aki a gyanú szerint balesetet okozott és segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Őrizetben a cserbenhagyó

Őrizetbe vették a kisteleki rendőrök azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint terepjárójával elütött, majd magárahagyott egy motorost Csengele közelében.