Az idősek biztonságáért Dunaújvárosban is

2020. 02. 15., szo - 13:32
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai, az áldozattá válás elkerülése érdekében, megelőzési tanácsokkal hívták fel a szépkorúak figyelmét.

A trükkös csalók unokázós módszerére hívták fel a figyelmet a rendőrök 2020. február 15-én Dunaújváros több pontján, mivel az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint idős személyeket csalók próbáltak meg tévedésbe ejteni.

Az unokázós módszer lényege, hogy az elkövetők felhívják a kiszemelt áldozatot és elhitetik vele, hogy egy közeli hozzátartozója, gyermeke, unokája bajba került, baleset áldozata lett, és életmentő műtétet kell végrehajtani rajta, tartozása van, vagy fogva tartják. Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy pénzt, ékszert, valamint más értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát vagy ismerős.

Kérjük, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság tanácsait: 

  • Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
  • Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát!
  • Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

Bármilyen gyanús tevékenység észlelése esetén, vagy ha csalók áldozatává válik, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélykérő számon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam