Célpontban az idősebbek

2019. 11. 21., cs - 12:53
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Zalaegerszegen hallgathatták meg a bűnmegelőzési szakember tanácsait.

Tóth László rendőr őrnagy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott alosztályvezetője Zalaegerszegen, 2019. november 20-án délután a Nefelejcs nyugdíjasklub meghívására beszélgetett az idősebbekkel az őket érintő bűncselekményekről; mivel a nyugdíjasok gyakran válnak csalók, trükkös tolvajok áldozatává.

A megbízott alosztályvezető felhívta az időskorúak figyelmét azokra a trükkökre, amivel megpróbálhatják őket megtéveszteni. Többek között beszélt arról, hogy mostanában elszaporodtak a külföldi telefonhívások, ezzel kapcsolatban részletes tanácsokkal látta el az idősebbeket. Elmondta, hogy a csalók van, hogy egy-egy telefonhívással unokának kiadva magukat, balesetet színlelve kérnek pénzt az áldozatuktól, vagy az unoka kölcsönt vett fel, amit azonnal ki kell fizetni. Tóth László hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben azonnal ellenőrizni kell a hívás valóságtartalmát, s kérte, hívják fel azt a személyt, akire a csalók hivatkoznak.

Az ünnepek közeledtével az őrnagy kiemelte, hogy a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre annyi pénzt vigyenek az idősebbek magukkal, amennyit feltétlenül muszáj. Ékszert is mininálisan viseljenek, valamint kerüljék azokat a szituációkat, amikor sűrűsödik a tömeg.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az idősebbek figyelmét, hogy:

  • Ha telefonálnak Önnek, járjon utána, hogy valóban baj van-e. Tegye le a telefont, majd hívja fel azt a hozzátartozóját, akire hivatkozva telefonáltak Önnek!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • A trükkös lopások megelőzése érdekében: ne nyisson ajtót, amíg nem nézte meg, hogy ki csenget, vagy kopog! Idegent soha ne engedjen be a lakásába!
  • Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlétében!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, azonnal hívja az ingyenes hívható 112-es segélyhívó számot!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

90 km/h helyett 223 km/h

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a közlekedési szabályok megszegése súlyos következményekkel járhat! A felelőtlen járművezetők nem csak saját, de mások életét, testi épségét is veszélyeztetik.