Idősek biztonságáért

2021. 09. 15., sze - 09:39
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság megelőzési előadója tartott prevenciós tájékoztatót a Kék Balaton Nyugdíjasklub tagjainak.

A balatonfüredi Közösségi Házban 2021. szeptember 13-án 14 óra 30 perctől kezdődően a rendőrség képviselője a nyugdíjasokkal ismertette az idősek sérelmére elkövetett legjellemzőbb jogsértéseket, illetve azok megelőzési lehetőségeit, valamint az igénybe vehető áldozatvédelmi szolgáltatásokról is felvilágosítást adott.

A helyi rendőrkapitányság munkatársa az idősek áldozattá válásának megelőzése érdekében a következő hasznos prevenciós tanácsokat fogalmazta meg az érdeklődőknek:

- Idegeneket soha ne engedjenek be az otthonukba!

- Soha ne tegyék bankkártyájuk PIN kódját más személy számára hozzáférhetővé!

- Ismeretlen személynek ne árulják el, ha egyedül élnek, vagy egyedül tartózkodnak otthonukban!

- Olyan nyeremény nem létezik, amelynek átvételéhez előzetesen pénzt kell utalni, vagy egy bankjegykiadó automatánál számsort kell begépelni!

- A közműszolgáltatók munkatársai túlfizetés esetén soha nem adnak vissza készpénzt az ügyfélnek!

- Legyenek óvatosak, ne engedjék magukat félrevezetni, megkárosítani bármilyen csalók által kitalált történet miatt!

- Házaló árust, vagy árusokat soha nem engedjenek be a lakásukba, udvarukba, és ne vegyenek semmilyen ismeretlen eredetű árut senkitől!

- Családi ház vagy nyaraló ablakát, ajtaját - felügyelet nélkül - ne hagyják nyitott állapotban!

 

A prevenciós szakember arra kérte a nyugdíjasokat, hogy az ajánlásokat minél szélesebb körben továbbítsák szomszédjaiknak, ismerőseiknek. Emellett felhívta a figyelmet a 112-es segélyhívószám használatának szabályaira, majd a szépkorúak megtanulhatták a néma segélykiáltás mozdulatsorát, amelynek használatával a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak, vagy segítségre szorulnak.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a rendőrök

Érvényes vezetői engedély és a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül közlekedett a gépjárművel a 19 éves nógrádmegyeri férfi.

 

Szemmel ténylegesen meglátták

Hiába próbált elsunnyogni a szigetszentmiklósi rendőrök elől, elfogták azt az 57 éves férfit, aki az eltiltás hatálya alatt vezetett járművet.

 

Lopás, rablás, végül őrizet

A kiskunhalasi nyomozók egy napon belül elfogták a fiatalt, aki a gyanú szerint legalább négy bűncselekménnyel gyanúsítható.

 

Elcsúsztak a nyakolajon

A VI. kerületi nyomozók gyanúja szerint a biztonsági őr segítségével loptak 1,6 millió forint értékű szeszes italt egy áruházból.