Álom vagy rémálom

2019. 11. 30., szo - 10:38
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A Veszprém megyei rendőrök a párkapcsolati erőszak és az internetes zaklatás megelőzése érdekében tartottak bűnmegelőzési foglalkozásokat középiskolásoknak.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság komplex bűnmegelőzési projektet indított Út a biztonsághoz címmel, amelyet a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósít meg 2019. június 1. és 2019. november 30. között.

A projektben szerepel immáron második éve a fiatalok körében is fokozott veszélyként jelentkező, a párkapcsolati erőszakról és a biztonságos internethasználatról szóló Álom vagy rémálom című középiskolai kollégiumi program is. Ennek keretében a fiatalok a bűnmegelőzési szakemberek és Kiss Dávid rendező által tartott interaktív beszélgetésen, illetve egy prevenciós film feldolgozásán túl egy olyan, drámapedagógiai elemeket tartalmazó foglalkozás részesei is lehettek, amely során érzelmekre való ráhatással, a beleélést is lehetővé tevő módon sajátíthatják el a bűnmegelőzési ismereteket. A projekt első állomása 2019. október 24-én a pápai Türr István Gimnázium és Kollégium volt. A program ezt követően még öt további helyszínen, a pápai református kollégiumban, a tapolcai Batsányi János gimnázium kollégiumában, a balatonfűzfői szakközépiskola kollégiumában, a balatonalmádi gimnázium kollégiumában és az ajkai Szent-Györgyi Albert gimnázium kollégiumában valósult meg 2019 novemberében.

A foglalkozásokon az előadók a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából felhívták a figyelmet arra is, hogy ne legyünk közömbösek a környezetünkben élőkkel szemben. Ha közvetlen környezetükben családon belüli erőszakról szereznek tudomást, jelezzék azt a rendőrségnek vagy segélyszolgálatoknak.

A rendőrök óva intették a diákokat, hogy személyes adataikat, illetve visszaélésekre lehetőséget adó fényképeket tegyenek közzé. Hangsúlyozták, hogy az ismeretlen profilokat fenntartásokkal kezeljék, csak azokkal a személyekkel tartsanak kapcsolatot, akiket valóban ismernek. Ezen kívül külön kitértek a közösségi oldalak használatának veszélyeire, a chatelés biztonsági szabályaira, a személyes adatok védelmének fontosságára, valamint az internetes zaklatás lehetséges büntetőjogi következményeire is.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 33 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök 28 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 5 fő bejutását pedig megakadályozták.

 

Határsértő Vaskútnál

A magát szír állampolgárnak valló férfit a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Határsértők Katymárnál

Afgán állampolgárnak vallották magukat azok az illegális migránsok, akik Katymárnál jogellenesen akartak az országba bejutni.

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.