Gyermekek jogainak világnapja

2019. 11. 21., cs - 14:41
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság áldozatvédelmi szakemberei iskolásoknak tartottak előadásokat a gyermekek jogairól.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt. Ezt a napot a legtöbb országban azóta is a gyermekjogok világnapjaként tartják számon. Az egyezmény azoknak a jogoknak a minimumát foglalja össze, melyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára. Magyarország 1990-ben írta alá a Gyermekjogi Egyezményt, és az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdette azt ki.

Ebből az alkalomból kifolyólag, 2019. november 20-án a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság áldozatvédelmi szakemberei az UNICEF egész napos rendezvényéhez kapcsolódva interaktív, önismereti játékokkal várták az általános és középiskolás diákokat a főkapitányság épületében, valamint a Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban.

A résztvevők a programok során kisfilmekkel, tesztfeladatokkal, a jogsértő helyzetek felismerését segítő, és a segítségkérés fontosságát hangsúlyozó helyzetgyakorlatokkal találkozhattak. Az áldozatvédelmi referensek - az alapellátó pszichológus bevonásával – az érzékenyítést is előtérbe helyezték, hiszen a másik ember jogainak tiszteletben tartása ugyanolyan fontos.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Két határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Kocsifeltörők a strandoknál

Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi strand parkolójában a bejelentő autóját ismeretlen elkövető feltörte, és abból műszaki cikkeket, valamint készpénzt lopott el. Mint kiderült, sorozatbűnözők ténykedtek a környéken.

 

Vizsgán a lovasok

A lovas járőrök tanfolyamán részt vevők elérkeztek a II. vizsgához. A megjelent elöljárók is növelték a vizsga­drukkot: Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka és Nagy György ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója. Az átrendelő szervek képviseletében Sipos Gyula vezérőrnagy, a Zala, Vereckei Csaba Iván dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője érkezett.

 

Kiapadhatatlan tűz a tűzszerésznél

A Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálat robbanóanyag-kereső kutyavezetői közül az egyetlen női tűzszerész üdítő színfoltja a férfitársaságnak. Ádám Zsófia őrmester korát meghazudtolva sokéves tapasztalatot szerzett a kutyázás terén, a tűzszerészismereteket pedig kiváló rajttal csipegeti fel.

 

Oda-vissza bemérték

Közlekedésrendészeti akciót tartottak a rendőrök Baranyában. Volt olyan, aki kétszer is gyorsan hajtott, amikor a sebességmérő műszer felvételt készített róla.