Táborozóknak a nyár veszélyeiről

2017. 07. 24., h - 15:16
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A gondtalan nyár érdekében tartott előadást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület felkérése alapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakelőadója, Váróczi-Bakos Rita c. r. őrnagy a nyár veszélyei témakörben 2017. július 24-én prevenciós programot tartott a Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégiumban táborozó hátrányos helyzetű fiatalok számára.  A szakember a nyár veszélyeire, azok megelőzésének lehetőségeire játékos feladatok segítségével hívta fel a napközis táborban lévő 3-15 év közötti gyermekek figyelmét.

 

A biztonságuk érdekében elhangzott tanácsok között az alábbiak kiemelt figyelmet kaptak:

 

  • A nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, baj esetén haladéktalanul hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot!

 

  • Figyeljenek az internet használat során adataik megadásának veszélyeire, tudjanak a visszaélés elkerülésének lehetőségeiről! Ismerjék a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, az általuk nyújtott telefonos szolgáltatások elérhetőségeit!

 

  • Sokan a gyermekek hiszékenységét és gyengébb fizikai képességét kihasználva valósítanak meg bűncselekményeket. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyermekek idegennel ne álljanak szóba, ne fogadjanak el tőlük semmit és ne menjenek el ismeretlen helyre!

 

  • A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket! Tanácsos megbeszélni, hogy a gyermek milyen időpontra érjen haza, ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítse erről szüleit a felesleges aggodalom elkerülése érdekében!

 

  • Jól fontolja meg, hogy milyen értéktárgyat visz magával és azokat hol tartja! Egy hivalkodóan viselt ékszer, mobiltelefon, egyéb értéktárgyak könnyen felkeltheti mások érdeklődését!

 

  • A strandokon és természetes vizek partján tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat! Csak annyi értéket és pénzt vigyenek magukkal, ami feltétlenül szükséges, értékeiket helyezzék el a biztonságot garantáló széfben, vagy értékmegőrzőben!

 

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, hívja a 107-es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikét! Ne feledjék: a bűncselekmények többsége kellő odafigyeléssel, óvatossággal megelőzhető!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Végállomás

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen 30 éves horvát férfi ellen, aki 25 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Embercsempészeket fogtak Ruzsán

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály járőrei elfogtak két román állampolgárt, akik kilenc határsértőt próbáltak jogellenesen Magyarország területére szállítani.

 

Újabb luxusautót fogtak Csanádpalotán

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót foglaltak le a Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen.

 

Hatékonyabb bűnüldözés

A miskolci polgármester adta át a helyi rendőrkapitányságnak azt a gépjárművet, ami mostantól nagyban elősegíti a munkájukat.

 

A gyanúsított már várta a rendőröket

A betörés után rá-rá nézett egy szerencsi férfi arra a házra, ahová korábban betört, hogy mikor érkeznek meg a bűnügyi helyszínelők. A férfi nem várt hiába, a rendőrök megérkeztek és elfogták a tolvajt.