Rács, riasztó, figyelő szomszédok, azaz mit nem szeret egy betörő

2019. 11. 15., p - 12:52
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadja meg vagyonvédelmi tanácsainkat!

Az év ezen időszakában, késő ősszel sokan lezárják télire a víkendházaikat, nyaralóikat, vagy éppen a nagy év végi rohanás előtt elutaznak pihenni egy-egy hosszú hétvégére. Az üresen álló lakások, házak komoly kísértést jelentenek a betörőknek, azonban néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetünk az ingatlanunk védelméért.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály az alábbiakat javasolja:

  • Az elkövetők nem szeretik a rácsokat, riasztókat, a mozgásérzékelős lámpákat, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat.
  • Bejárati ajtajára ezért szereltessen jó minőségű biztonsági zárat, láncot, amelyeket minden esetben használjon is! A nyílászárókra tetessen rácsot.
  • Ha teheti, a mechanikai védelem mellé kérje a vagyonvédelmi cégek elektronikus őrzését (riasztó, távfelügyelet) is!
  • A szomszédok is segíthetik egymást, ha időközönként figyelmet fordítanak a környezetükben található, üresen álló ingatlanokra.
  • Ha több napra elutazik, érdemes szomszédot, rokont megkérni, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, ürítse ki a postaládát.
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értékű, de nem mindennap használatos ékszereket!
  • Vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, fényképeket!
  • A közösségi médiában megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések elkövetéséhez. A betörések elkerülése érdekében csak akkor osszunk meg utazásunkról képeket, pontos információkat, ha biztosak vagyunk benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti körünk látja, vagy halasszuk az élménybeszámolót a visszaérkezésünk utánra.
  • Különösen fontos, hogy azoknak az ingatlanoknak a vagyonvédelmével is foglalkozzunk, amelyeket csak időszakosan használunk.
  • A hosszabb időre felügyelet nélkül maradó házakban lehetőleg ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket! Amennyiben mégis így tesz, gondoskodjon védelmükről.

ajtó

 

Ha azt észlelte, hogy betörtek Önhöz, a helyszínt ne járja össze, ne változtassa meg, mert ez nagyban megnehezíti a nyomok rögzítését. Azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenesen hívható segélyhívó számokon!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Kamionon bújt meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Tompán. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Határsértő Csongrád-Csanád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.