20 milliós váltságdíjat követeltek az emberrablók – a banda három tagját elfogták a budapesti rendőrök, negyedik társuk feladta magát a rendőrségen

2020. 07. 15., sze - 12:02
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Az emberrablók egy budapesti férfit hurcoltak el otthonából, majd összeverték és egy garázsban tartották fogva.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály és a XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói 2020. július 7-én egy gépkocsilopással összefüggésben kerestek fel lakásán egy 44 éves férfit. A nyomozók a házhoz érve látták, hogy a keresett – láthatóan sérült – férfinek éppen többen segítenek kijönni a házból. A rendőrök mentőt hívtak a férfihez, aki azt állította, hogy motorbalesetet szenvedett, azonban a sérülések jellege miatt a rendőrök azt feltételezték, hogy azok bántalmazásból származnak. A XIV. kerületi rendőrök testi sértés miatt indítottak nyomozást, majd a további adatgyűjtések és tanúkihallgatások során kiderült, hogy a férfi sérüléseinek a hátterében egy emberrablás áll. A nyomozást a BRFK Felderítő Főosztály Vizsgálati Osztálya vette át, akik megkezdték a tények tisztázását és az elkövetők felkutatását.  

A 44 éves férfi a kórházban végül elmondta a nyomozóknak, hogy július 6-án délelőtt többen megjelentek XIV. kerületi házának garázsánál, ahol megverték, majd egy autó hátsó ülésére tuszkolták és egy műhelybe vitték. A férfit a műhelyben először egy székhez akarták láncolni, de végül – hogy a ne tudjon elmenekülni – eltörték a lábát. Ezután a férfire baseballütővel és vascsővel még több ütést mértek, melynek következtében eltört a kulcscsontja, az arccsontja és testén számos zúzódás is keletkezett.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a férfi bántalmazásában és fogvatartásában négyen vettek részt, akit azzal fenyegettek meg, hogy amennyiben nem szerez 20 millió forintot, akkor elássák és a családján is bosszút állnak. A sértett fogvatartóinak elmondta, hogy nincs pénze és mivel a garázsban maradt a telefonja, ezért intézkedni sem tud annak érdekében, hogy pénzhez jusson. Az emberrablók ekkor a férfi barátnőjét megkeresték és rávették, hogy a telefont egy találkozón átadja. A nőtől a telefont a budapesti 46 éves B. György vette át, majd visszament a műhelybe és a férfit arra kényszerítették, hogy ismerőseitől próbáljon kölcsön kérni. Miután ez nem sikerült, az emberrablók július 7-én a Gyömrői úti felüljárónál egy szervízúton szabadon engedték a férfit, azonban a pénzt továbbra is követelték tőle.

Az emberrablók közül július 9-én a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai elfogták a budapesti 33 éves Sz. Zsoltot és a 25 éves M. Tamást, majd pár órával később egy vecsési parkolóban B. Györgyöt is. A nyomozók az elkövetők negyedik társa, a 43 éves M. Brendon ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, aki július 14-én feladta magát a rendőrségen.

A három férfi lakásán tartott kutatások során és fogvatartás helyszínén, a rendőrök többek közt mobiltelefonokat, egy BMW gépkocsit, 10 gépjármű indítókulcsot, jármű diagnosztikai eszközt, golfütőt, vascsövet és kést is lefoglaltak. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály nyomozói mind a négy férfit felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vételük mellett előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. Az illetékes bíróság Sz. Zsolt, M. Tamás, valamint B. György letartóztatását elrendelte.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A helyszínen elfogták a szúrkálót

A gyanú szerint két férfi összeszólalkozott, majd a fiatalabbik több késszúrással megsebesítette vitapartnerét, aki ennek következtében életét vesztette.

 

Miniszteri elismerést kapott

Smajda Ilona Márta r. alezredes, a Szekszárdi Rendőrkapitányság kiemelt főelőadója hosszú évtizedeken keresztül végzett kiemelkedő munkáját köszönték meg.