460 bűnelkövetővel kevesebb

2020. 01. 25., szo - 13:15
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A budapesti célkörözési nyomozók a társszervekkel és külföldi kollégákkal együttműködve tavaly 460 olyan személyt fogtak el, akik ellen elfogatóparancs volt érvényben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály Célkörözési Osztályának nyomozói folyamatosan monitorozzák a körözési toplistát, ellenőrzik a körözéseket és akciókat szerveznek, amelynek eredményeképpen 2019-ben 460 körözöttet fogtak el. A nyomozók munkáját nem csak a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztálya, hanem a Terrorelhárítási Központ munkatársai is segítik.

Az új koncepció alapján működő Célkörözési Osztály tavalyi eredményeiről Sulányi Vilmos r. alezredes sajtótájékoztatón számolt be a média képviselőinek.

A rendőr alezredes a tavalyi statisztikán túl több konkrét estet is kiemelt; a tavaly elfogottak között szerepel K. Márió, aki ellen 19 körözés volt érvényben. A férfi szerepelt a Top 50-es körözési listán és felmerült vele kapcsolatban, hogy álnéven, külföldön bujkál. A 28 éves férfit a BRFK Célkörözési Osztály és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda segítségével az osztrák hatóság fogta el 2019. november 13-án Linzben.

A 43 éves R. S. Rubinát pár nappal azelőtt fogták el, hogy felkerült volna a körözési toplistára. Ellene öt elfogatóparancs volt érvényben többek között emberkereskedelem miatt, valamint a nő nem kezdte meg a 3 év 6 hónapos kiszabott börtönbüntetését. R. S. Rubinát a Nemzeti Nyomozó Iroda segítségével fogták el Németországban.

A 41 éves V. Attilát 2019. november 11-én este fogta el a Célkörözési és a Bűnügyi Bevetési Osztály. A gávavencsellői férfi ellen a Fővárosi Törvényszék 2019. szeptember 19-én elfogatóparancsot adott ki, mert a férfi a lopás bűntett és más bűncselekmények miatt kiszabott jogerős börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg. V. Attila élettársának ferencvárosi lakásán bujkált.

A 27 éves budapesti H. Tamás ellen 2019. október 16-án lopás vétség miatt elfogatóparancsot adott ki a Budapest Környéki Törvényszék BV csoportja. Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság is kereste a férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vétség miatt, továbbá a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. és a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság is körözte lopás vétség miatt. H. Tamás több mint egy hónapig bujkált a hatóságok elől. Amikor elfogták, kiderült, hogy közben több bűncselekményt is elkövetett; a 27 éves férfi budapesti edzőtermek öltözőszekrényeit törte fel és azokból mobiltelefonokat és pénzt vitt el. A férfit 2019. november 19-én a BRFK Bűnügyi Főosztály Célkörözési Osztály és a Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói fogták el a XVIII. kerületi lakásának pincéjében, ugyanis H. Tamás kimászott az ablakon és a pincében próbált meg elbújni a rendőrök elől.

A 44 éves budapesti B. Krisztián ellen 2018. október 19-én a Fővárosi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki lopás bűntett miatt, mivel a kiszabott börtönbüntetését nem kezdte meg. Hét hónappal később újabb elfogatóparancsot adtak ki ellene lopás vétség miatt. Több mint egy év bujkálást követően, a férfit végül a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály Célkörözési Osztály nyomozói a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozóival együttműködve fogták el 2019. december 19-én Budapest VII. kerületében, egy Rákóczi úti lakásban.

Volt olyan eset is, amikor egy 38 éves férfi – nem kezdte meg szabadságvesztésének letöltését – egy ágy mögött kialakított rejtekhelyen próbált meg elbújni a rendőrök elől.

Az elfogások során nem egyszer előfordult, hogy a keresett személy konkrétan besétál a kiérkező nyomozók karjaiba. H. Mihály ellen hét elfogatóparancs volt érvényben, a férfi pont a szemetet vitte le, amikor szembe találta magát a nyomozókkal; helyzetét az is súlyosbította, hogy egy hamis, a saját nevére kiállított szlovák személyigazolványt mutatott be a rendőröknek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segítségnyújtás elmulasztása lehet a vád

A szekszárdi rendőrök befejezték a nyomozást annak a tolnai sofőrnek az ügyében, aki a gyanú szerint balesetet okozott és segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Őrizetben a cserbenhagyó

Őrizetbe vették a kisteleki rendőrök azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint terepjárójával elütött, majd magárahagyott egy motorost Csengele közelében.