A kód neve: OPERATION WALL STREET

2021. 07. 15., cs - 11:27
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A magyar rendőrség a román és a görög hatóságokkal együttműködve vesz részt abban a nyomozásban, melynek célja egy nemzetközi kiberbűnözéssel, csalással, kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó nemzetközi bűnszervezet felszámolása volt.

Az elmúlt hónapokban a Készenléti Rendőség Nemzeti Nyomozóiroda (továbbiakban: KR NNI), a román és a görög hatóságok közösen működtek együtt az OPERATION WALL STREET kódnéven futó  nyomozásban egy kiberbűnözéssel, csalással,  kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó nemzetközi bűnszervezet felszámolása érdekében, a SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) által koordinált nemzetközi műveletben.

A bűnözői csoport a bűncselekményekből származó bevételeinek tisztára mosása érdekében hamis okmányokkal legalább 200 bankszámlát nyittatott Magyarországon, és több száz számlát vezetett Spanyolországban, Lengyelországban, Németországban, Hollandiában. Ezeken a számlákon keresztül mozgatták a bűncselekményekből származó 2 millió eurós vagyont.

A közös művelet előkészítésére 2021 decemberében Szegeden, a román és a görög rendőrség és igazságügyi szervek képviselői, valamint a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai jelenlétében került sor.

2021. július 7-én egy összehangolt akció keretében egyszerre 29 helyszínen történtek házkutatások Romániában és Görögországban, amelynek eredményeképpen 220 000 euró készpénzt, bankkártyákat, mobiltelefonokat, laptopokat és luxusautókat foglaltak le a nyomozók.

A házkutatások során olyan bizonyítékokat is lefoglaltak a bűnszervezet tagjaitól, amelyek bizonyítják, hogy az elkövetők adathalász módszerekkel szerezték meg az Amazon platformot használó felhasználók adatait. Hozzáfértek az online áruházhoz tartozó felhasználói fiókjaikhoz, majd ott átírták az Amazon platformhoz tartozó számlaszámokat a bűnszervezet által használt számlaszámokra. Ezzel a sértettek a rendeléseik alapján teljesített kifizetései nem az Amazon, hanem a bűnszervezet számláira kerültek.

A bűnszervezet csalások elkövetéséhez főként Németországban gazdasági társaságokat hozott létre, és a cégeket, illetve a céges bankszámlákat pedig bűncselekmények elkövetéséhez használták fel. Elsősorban turisztikai célú ingatlan-bérletre vonatkozó üzleti ajánlatokkal ejtették tévedésbe az embereket. Ezzel a módszerrel csak Németországban, mindössze két hónap alatt 440 000 euró bevételre tettek szert.

A nemzetközi bűnszervezettel szembeni nyomozás, elsősorban az igen kiterjedt, több országot érintő tevékenysége okán továbbra is folyamatban van. A nyomozást magyar részről a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal folyamatosan segíti.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Végállomás

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen 30 éves horvát férfi ellen, aki 25 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Embercsempészeket fogtak Ruzsán

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály járőrei elfogtak két román állampolgárt, akik kilenc határsértőt próbáltak jogellenesen Magyarország területére szállítani.

 

Újabb luxusautót fogtak Csanádpalotán

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót foglaltak le a Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen.

 

Hatékonyabb bűnüldözés

A miskolci polgármester adta át a helyi rendőrkapitányságnak azt a gépjárművet, ami mostantól nagyban elősegíti a munkájukat.

 

A gyanúsított már várta a rendőröket

A betörés után rá-rá nézett egy szerencsi férfi arra a házra, ahová korábban betört, hogy mikor érkeznek meg a bűnügyi helyszínelők. A férfi nem várt hiába, a rendőrök megérkeztek és elfogták a tolvajt.