Athénban fogták el a körözött szír embercsempészt

2018. 06. 18., h - 05:14
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A nemzetközi szinten aktív szervezőhöz a görög hatóságok a magyar rendőrök segítségével jutottak el. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) büntetőeljárást folytat embercsempészés szervezője, irányítója által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy iraki állampolgár és magyar társai ellen.

A bűnszervezet vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy szervezőként 2015-ben és 2016-ban legalább 48 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A nyomozás során felmerült, hogy a bűnszervezetben aktív szerepet töltött be egy szír állampolgárságú férfi, aki – közvetlen kapcsolatot fenntartva a bűnszervezet vezetőjével – egy konkrét szállítás megszervezésével segítséget nyújtott ahhoz, hogy az illegális migránsokat Magyarországról Nyugat-Európába csempésszék.

A beazonosított szír állampolgár – Magyarországot elhagyva – ismeretlen helyre távozott, ezért vele szemben a KR NNI belföldi elfogatóparancsot, majd az illetékes bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki.

Mivel felmerült, hogy a körözött személy Görögországban tartózkodik, a KR NNI nyomozói az Europol Embercsempészés Elleni Központjának támogatásával felvették a kapcsolatot a görög rendőrséggel. 

A magyar hatóságokkal folytatott szoros együttműködés eredményeként a görög rendőrök 2018. június 12-én Athénban fogták el a szír állampolgárt, akinél hamis, illetve más nevére szóló személyi igazolványokat, útleveleket, vízumokat, vezetői engedélyeket és tartózkodási engedélyeket találtak. A férfit az Europol kiemelt jelentőségű célszemélyként tartotta számon, mint a 2015-2016-os migrációs válság idején több EU-s országban is ismert, nemzetközi szinten aktív embercsempész-szervezőt. 

Az álnevet használó szír állampolgár kiadatására a görög büntetőeljárások lefolytatását követően kerül sor.  Az ügyben valamennyi gyanúsítható személyt eljárás alá vonták.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A helyszínen elfogták a szúrkálót

A gyanú szerint két férfi összeszólalkozott, majd a fiatalabbik több késszúrással megsebesítette vitapartnerét, aki ennek következtében életét vesztette.

 

Miniszteri elismerést kapott

Smajda Ilona Márta r. alezredes, a Szekszárdi Rendőrkapitányság kiemelt főelőadója hosszú évtizedeken keresztül végzett kiemelkedő munkáját köszönték meg.