Bővül a kör

2019. 01. 30., sze - 09:02
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A Pest megyei rendőrök újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe az „unokázós” csalásokkal összefüggésben.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a Pest megyei rendőrök összehangolt akció keretében fogtak el két férfit, akik a nyomozás adatai szerint 2019. január 23-án egy érdi időskorú sértettől vettek át több mint egy millió forint értékű külföldi valutát, amelyet előzőleg tettestársuk az úgynevezett „unokázós” csalás módszerével, telefonon csalt ki tőle.  

A két férfi ellen letartóztatásuk mellett folytatja a nyomozást az Érdi Rendőrkapitányság.

Az „unokázós” csalásokkal összefüggésben tovább folytatott felderítés során a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya és Felderítő Osztálya munkatársai, együttműködve a Hatvani, a Gödöllői és az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival újabb gyanúsítottakat azonosítottak, elfogásukra összehangolt akciókat szerveztek.

Egy 24 éves bujáki férfit – aki a gyanú szerint 2019. januárban több alkalommal vett át Érden időskorú sértettektől kicsalt pénzt – 2019. január 25-én vettek őrizetbe az érdi rendőrök. Egy 32 éves isaszegi férfit pedig, aki a gyanú szerint 2018. november és december hónapok során, ugyancsak Érden, több alkalommal vett át időskorúaktól kicsalt pénzösszegeket, 2019. január 29-én fogtak el és vettek őrizetbe a Pest megyei rendőrök. A gyanúsítottak ezúttal is több millió forint vagyoni kárt okoztak a sértetteknek.

A 24 éves bujáki férfit időközben az illetékes bíróság letartóztatta, a 32 éves isaszegi férfi letartóztatására pedig előterjesztést tettek az érdi nyomozók.    

A gyanúsítottak ellen a további eljárást többrendbeli csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az Érdi Rendőrkapitányság folytatja, amelynek során vizsgálják, hogy összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével az őrizetbe vett férfiak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közel kétszázzal a 47-es főúton

Békés megyében a mozgó ellenőrzést végző rendőrökkel szembe ment egy autós, aki a megengedett 90 helyett 194 km/óra sebességgel hajtott.

 

Tizenhatan már nem vezethetnek

Ittas járművezetés miatt tizenhat vezetői engedélyt vettek el a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt hétvégén.