Embercsempészés gyanúja miatt őrizetben három ukrán állampolgár

2020. 08. 15., szo - 09:32
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Sarkadon és Sarkadkeresztúron ellenőriztek a rendőrök két férfit és egy nőt, akik a gyanú szerint korábban többször segítettek határsértőknek abban, hogy illegálisan lépjék át a magyar-román államhatárt.

Kábítószer gyanúját keltő fehér port találtak a rendőrök egy cseh személygépkocsiban 2020. augusztus 14-én reggel, Sarkadon. Eközben Sarkadkeresztúron ellenőriztek a rendőrjárőrök szintén egy cseh honosságú autót. A személyautókkal három ukrán állampolgár közlekedett, az egyik autóban egy férfi és egy nő, míg a másik járműben egyedül utazott egy férfi. Mindhármuknál a gyorsteszt kábítószer-fogyasztást jelzett. A Sarkadi Rendőrkapitányság kábítószer birtoklása gyanúja miatt nyomozást rendelt el és a lefoglalt anyagot igazságügyi szakértővel vizsgáltatja meg. Emellett az eljárás során gyanú merült fel, hogy az ukrán fiatalok pénzért, 2020 augusztusában legalább kétszer segítettek határsértőknek abban, hogy illegálisan lépjék át a magyar-román államhatárt, majd Olaszországba vitték őket. A 22 és 23 éves férfiakat, valamint a 26 éves nőt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és a személygépkocsikat lefoglalta.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam