Embercsempészéssel és betörésekkel gyanúsítanak egy ukrán férfit

2020. 04. 03., p - 08:44
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát.

A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai hét külföldit fogtak el Zsurk külterületén 2019. április 11-én 21 óra 30 perckor. A magukat afgán állampolgárnak valló három férfi és három nő magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A csoport egyetlen ukrán állampolgárságú tagjával szemben felmerült az embercsempészés elkövetésének gyanúja, ezért a határrendészeti kirendeltségre előállították. A rendőrök az afgán határsértőket, akik az idegenrendészeti eljárás adatai szerint illegálisan léptek be Magyarország területére, kiutasították, és 2019. április 12-én 23 óra 30 perckor átadták az ukrán határőrizeti szerv képviselőinek.

Az ukrán állampolgárságú férfivel szemben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A beszerzett adatok szerint a férfi kísérte volna az államhatártól anyagi haszonszerzés érdekében az afgán állampolgárokat ahhoz a személyhez, aki a migránscsoportot gépkocsival szállította volna tovább Németországba. A 32 éves férfi kezdetben tagadta, majd beismerte a bűncselekmény elkövetését. A széleskörű nyomozás során adat merült fel arra vonatkozóan, hogy a gyanúsított a közelmúltban több nagy értékű vagyon elleni bűncselekményt is elkövetett az országban. Az ukrán férfi 2019. május 30-án folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása során további 7 vagyon elleni bűncselekmény elkövetését is beismerte a nyomozóknak, melyeket Nyíregyházán kívül Kisvárdán, Debrecenben, és Szolnokon követett el. Volt, hogy kerékpárszaküzletbe betörve nagy értékű bicikliket, vagy számítástechnikai szaküzletből laptopot tulajdonított el, de olyan is előfordult, hogy egy lakóház kapujának elektronikáját megrongálta, majd a garázsból csónakmotort, biciklit, motorkerékpárt, és egy fűnyírót vitt el. A bűncselekmények elkövetésében segítette egy másik ukrán állampolgár is, akit a nyomozók elfogatóparancs alapján még keresnek. A rendőrség 2019. április 13-án előterjesztést tett a 32 éves gyanúsított letartóztatásának indítványozására, amit az illetékes ügyészség javaslatára a bíróság elrendelt, és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartott.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügy: zebrán ütötte el

A Debreceni Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség miatt folytatott büntetőeljárást egy hajdúszoboszlói férfival szemben.

 

Határsértők Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.