Embercsempészt és bangladesi migránsokat fogtak el Nyírtura térségében

2019. 12. 14., szo - 09:21
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Kemecsei Rendőrőrsének járőrei 2019. július 14-én délután a 4-es számú főúton, Nyírtura térségében ellenőrzés alá vontak egy szlovák honosságú személygépkocsival közlekedő 27 éves szlovák állampolgárságú férfit. A jármű öt utasa, akik az eljárás adatai szerint bangladesi állampolgárok, okmányokkal nem rendelkeztek, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra előállították. A bangladesi férfiakat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

A szlovák állampolgárságú gépjárművezetőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának nyomozói embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, és bűnügyi őrizetbe vették. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított anyagi haszonszerzés érdekében segítséget akart nyújtani az Európai Unió területén illegálisan tartózkodó öt bangladesi férfinak, hogy őket az államhatárok illegális átlépésével Olaszországba szállítsa. A férfi a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte. A megyei nyomozók előterjesztést tettek a 27 éves szlovák állampolgárságú férfi letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2019. július 17-én elrendelt, és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartott.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

Az ügyben korábban kiadott közlemények itt érhetőek el.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam