Hetvenmillió forintnyi euróval fogták el a csalás gyanúsítottját a budapesti rendőrök

2020. 12. 14., h - 05:59
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Rip deal néven ismert a bűncselekmény, amellyel az elmúlt egy évben három alkalommal összesen több mint 200 millió forinttal károsíthattak meg magyar sértetteket. A külföldi bűnözők gondos szervezéssel, valós cégek nevében, több szereplőt alkalmazva, jól felépített kerettörténettel ejtették tévedésbe áldozataikat.

Egy eladásra hirdetett budapesti családi ház megvételére jelentkezett angol és olasz telefonszámokról egy magát olasz üzletember képviselőjének kiadó nő. Az értékes ingatlan adásvételében játszott közvetítői szerepéért 200 000 eurót kért. Az asszony 2020. december 3-ára egy fővárosi ügyvédnél beszélt meg találkozót a hirdetővel, akinek ott be kellett mutatnia, hogy nála van a mintegy hetvenmillió forint értékű valuta. A pénzt egy borítékba tették, amit a nő mintegy véletlenül a táskájába rakott, de szinte azonnal vissza is adta, hogy fizetni csak az üzlet létrejötte után kell. Nem sokkal később sietősen távozott, ami az ügyvédnek és az ingatlantulajdonosnak gyanús lett, ezért kibontották a borítékot. A tasakban euró helyett jóval kevesebbet érő üzbég bankjegyek voltak (200 üzbegisztáni szum alig ér többet, mint öt forint). A lakáshirdető az éppen taxiba szálló nő után rohant, és visszatartotta a rendőrök érkezéséig. A 200 000 euró az asszony táskájának az észrevétlen borítékcserét segítő rejtett rekeszéből került elő.

,

 

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanújával indított eljárást. A 43 éves V. Florica román állampolgárt őrizetbe vették, a bíróság december 6-án elrendelte bűnügyi felügyeletét.

A BRFK nyomozásának adatai szerint az asszony, és jelenleg ismeretlen külföldi bűntársai nem először követtek el ilyen bűncselekményt Magyarországon. Egy évvel ezelőtt egy-egy ipari telephely látszólagos megvásárlása kapcsán kértek 200-200 ezer euró közvetítési díjat. A trükkös módon kicserélt borítékokban akkor papírfecniket találtak a becsapott üzletemberek, akik már csak későn vették észre a csalást. A bűnözők jól felépített történetekkel dolgoztak; a bizalom elnyerése érdekében az ingatlanhirdetőkkel Rómában is tárgyaltak, mielőtt kicsalták volna pénzüket.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mennyi az annyi?

A bonyhádi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy hidasi lakossal szemben folytattak közokirat hamisítás bűntett és csalás vétség elkövetése miatt.