„Kötözős” rablók nyomában

2020. 07. 09., cs - 07:28
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Négy évvel ezelőtti rablás csuklyás, fegyveres támadóit azonosították a Pest megyei nyomozók, a közben beesett információk alapján megoldottak egy másik, 10 évvel ezelőtti bűncselekményt is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a társszervek közreműködésével jó ideje dolgoznak a 2010. évben kezdődő, Pest megyében, valamint országszerte több településen elkövetett, úgynevezett „kötözős” rablássorozat felderítésén. Ennek részeként a nyomozók a Pest megyei ügyeken túl a fővárosban, a Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, valamint Baranya megyében történt hasonló bűneseteket is górcső alá vették. Elemzői munkájukból kiderült, valamennyi vizsgált bűncselekmény helyszínén a 3-4 fős, rendkívül agresszív elkövetői csoport házba bejutását egy tapasztalt betörő segítette. A támadók fegyverrel, késsel fenyegetve kényszerítették áldozataikat az értékek átadására, menekülésük előtt a nyomokat alkoholt, vagy vegyszereket szétlocsolva igyekeztek elfedni.

A nyomozás a rablássorozatban érintett rendőr-főkapitányságokkal, a Nemzeti Nyomozó Irodával, valamint a nemzetközi rendőri szervezetekkel szorosan együttműködve, folyamatos információcsere mellett zajlott, és zajlik. A helyszíni szemlék alkalmával rögzített nyomok, valamint a rendőrök által felkutatott és együttműködőnek bizonyult bűnelkövetők segítségével körvonalazódni látszik az a szervezett csoport, amely a „kötözős” rablások mellett más bűncselekmények elkövetéséért is felelőssé tehető.

Biatorbágyon 2016. augusztus 8-án éjszaka támadt rá egy többfős banda egy házaspárra, megkötözték őket, a férjet fegyverrel kényszerítették a trezorok kinyitására. A zsákmányolt, több tízmillió forintot érő egyedi órákkal, készpénzzel, ékszerekkel elmenekültek. A férj könnyű sérülést szenvedett.

A nyomozók gyanúja szerint a rablás egyik csuklyás tettese egy 2016 decemberében, Spanyolországban máig tisztázatlan körülmények között meghalt 31 éves budapesti férfi lehetett. Társát, a 35 éves budapesti P. Zoltánt 2020. július 7-én délelőtt a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével Budapest III. kerületében elfogták. Őrizetbe vétele mellett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, a rendőrök kezdeményezik letartóztatását. A bűncselekmény elkövetésében „nyitóemberként” résztvevő betörő férfi azonosítása folyamatban van. 

A rablássorozat felderítése közben beesett információk alapján a Pest megyei nyomozók egy 2010. május 10-én Őrbottyánban elkövetett rablást is megoldottak. Az akkoriban „olasz melók”-ként emlegetett sorozat egyik utolsó támadását két bukósisakos férfi hajtotta végre. Egy pénzszállító cég alkalmazottját leütötték, a 20.700.000 forintot tartalmazó táskáját elvették, majd motorkerékpárjukkal elmenekültek. A sértett könnyű sérülést szenvedett.

A most azonosított támadók egyike a jelenleg rablás miatt jogerős szabadságvesztését töltő, budapesti illetőségű, 44 éves W. Adrián. Társát, a 43 éves gödi P. Gábort a Pest megyei nyomozók felkérésére a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai fogták el 2020. július 7-én délután Zuglóban. Mindkettőjük ellen rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, P. Gábort őrizetbe vették, és kezdeményezik letartóztatását.

A biatorbágyi és az őrbottyáni bűncselekmény nyomozását a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Rablási Alosztálya folytatja, egyben tovább vizsgálják az egyes bűncselekmények, illetve az elkövetői körök közötti vélelmezett összefüggéseket.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keserű véget ért az édesszájú betörő sorsa

Az alsószentmártoni férfinek többrendbeli lopás miatt kell felelnie. Az egyik ház hűtőjéből még a születésnapi tortát is ellopta, ráadásul elfogásakor is lopott sütemény volt nála.

 

Biztonsági őrre támadt egy család Kecskeméten

A helyes maszkhasználatra hívta fel egy nő és két gyermeke figyelmét a biztonsági őr, ezért bántalmazták. Az asszonynak kiskorú veszélyeztetetése és könnyű testi sértés, két gyermekének pedig csoportosan elkövetett garázdaság miatt kell felelnie.

 

Kivezették

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 44 éves ukrán sofőr ellen, aki 18 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Fiatalkorú kifosztó őrizetben

A 15 éves fiú a nyomozók által beszerzett információk szerint legalább tizenhét bűncselekményt követett el alig öt hónap alatt.