Közel 200 millió forint vagyon-visszaszerzéssel

2019. 06. 14., p - 04:30
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival közösen hajtottak végre akciót.

Egy testvérpár 2016-ban és 2017-ben felkeresett egy székesfehérvári vállalkozót azzal, hogy hátrányos helyzetű és kisebbségekkel foglalkozó egyesület elnökeként, egy úgynevezett zöld üveggyár létesítésére irányuló pályázati támogatás elnyeréshez segítséget tud nyújtani. A két férfi harmadik társukkal közösen, aki egy minisztérium osztályvezetőjének adta ki magát, keresték fel a vállalkozót. Egy negyedik társuk segítségével hitették el a sértettel azt is, hogy a benyújtott pályázat sikeres volt és ezért különböző indokokkal, több alkalommal pénzt csaltak ki tőle.

z

A pályázati támogatással kapcsolatos információk azonban nem voltak igazak és az elkövetők semmilyen pályázatot nem nyújtottak be semmilyen minisztérium felé, az átvett pénzösszegekért pedig semmilyen igazolható tevékenységet nem végeztek. A 42 éves székesfehérvári L. Krisztián és a 45 éves L. Ferenc társukkal a 48 éves tatabányai O. Mátyással, és a szintén székesfehérvári 43 éves K. Attilával, több mint 366 millió forint kárt okoztak a sértettnek.

A csalással szerzett pénzből ingatlant vásároltak hozzátartozójuknak illetve a sértett által átutalt pénzösszegeket ötödik társuk, a 28 éves tapolcai H. Csaba közbenjárásával készpénzben felvették és egymás között elosztották.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival közösen 2019. június 12-én összehangolt akció keretében Székesfehérváron, Tatabányán és Tapolcán, összesen 5 helyszínen kutatást tartottak további bizonyítási eszközök felkutatása és a bűncselekményből származó vagyon elvonása érdekében.

Összességében 140.437.000 forintot és eurót, valamint közel 5.000.000 forint értékű aranyékszert, autót, és több nagy értékű festményt foglaltak le, valamint egy üzletrész zár alá vételét is elrendelték a nyomozók. A nyomozás során a Fejér megyei rendőrök két nagy értékű ingatlant is zár alá vettek Székesfehérváron és két luxusautót is lefoglaltak. A vagyon-visszaszerzés keretében eddig közel 200 millió forint került elvonásra az elkövetőktől.

Az elkövetőkkel szemben a különösen nagy kárt okozó csalás bűntett és a különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntett miatt az eljárást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.