Lezárt akta: vádemelési javaslat a baltás ellen

2021. 08. 03., k - 07:14
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A Pest megyei vizsgálók befejezték a nyomozást egy tavaly áprilisi, Diósdon elkövetett kettős emberölés ügyében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020. április 24-én 1 óra 30 perc körül érkezett bejelentés a rendőrségre. A telefonáló közölte, hogy baltával végzett ismerőseivel. A kiérkező járőrök a helyszínen elfogták, majd előállították Z. Józsefet. A 65 és a 49 éves sértetten már nem tudtak segíteni.

Z. Józsefet 2020 januárjában fogadta be sajnálatból a ház tulajdonosa. A 49 éves férfi, 65 éves ismerőse és Z. József italozó életmódot folytattak, az egy fedél alatt élést gyakran tarkították veszekedések. Az akkor 18 éves Z. József haragudott az őt - állítása szerint - korábban bántalmazó ismerőseire, ezért 2020. április 24-én éjjel magához vett egy 17 cm élhosszúságú fejszét. Felébresztette a már alvó házigazdát, majd 4-5 ütést mért a fejére és a nyakára, valamint csonkolta a jobb karját. Ezután átment a másik szobába, felkeltette a 65 éves lakótársat, majd 4-5 fejszecsapással megütötte. Mindkét áldozat a helyszínen belehalt elszenvedett sérüléseibe.

Tettét követően Z. József elsétált a közeli benzinkútra, alkoholt, csokoládét és energiaitalt vásárolt, majd visszament a házhoz. Onnan hívta a központi segélyhívó számot és bejelentette, hogy baltával halálra verte két lakótársát. A riasztott rendőri egységek a helyszínen elfogták.

Kihallgatásán vallomást nem tett.

A gyanúsított bántalmazására vonatkozó állítását az elvégzett orvosi vizsgálat nem támasztotta alá, testén bántalmazásból származó külsérelmi nyomokat, elváltozásokat nem fedeztek fel. A kirendelt orvosszakértő véleménye szerint Z. József beszámítható, magatartására rossz személyiségfejlődés és antiszociális magatartás jellemző, bosszú által vezérelt cselekménye direkt, sivár és előre megtervezett volt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a jelenleg is letartóztatásban lévő Z. Józseffel szemben a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Végállomás

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen 30 éves horvát férfi ellen, aki 25 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Embercsempészeket fogtak Ruzsán

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály járőrei elfogtak két román állampolgárt, akik kilenc határsértőt próbáltak jogellenesen Magyarország területére szállítani.

 

Újabb luxusautót fogtak Csanádpalotán

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót foglaltak le a Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen.

 

Hatékonyabb bűnüldözés

A miskolci polgármester adta át a helyi rendőrkapitányságnak azt a gépjárművet, ami mostantól nagyban elősegíti a munkájukat.

 

A gyanúsított már várta a rendőröket

A betörés után rá-rá nézett egy szerencsi férfi arra a házra, ahová korábban betört, hogy mikor érkeznek meg a bűnügyi helyszínelők. A férfi nem várt hiába, a rendőrök megérkeztek és elfogták a tolvajt.