MOST WANTED: 20 év, 500 elfogás

2018. 12. 20., cs - 04:54
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség „fejvadászai” két évtizedes fennállásuk alatt félezer kiemelten keresett bűnözőt értek utol.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szervezetén belül 1999-ben hozták létre a legkeresettebb bűnözők elfogására a Célkörözési Alosztályt. Az egység nyomozói minden jogszerű rendőri eszközt és módszert bevetnek, hogy felkutassák és megtalálják a kiemelt bűncselekményt elkövetett, de szökésben lévő, elfogatóparanccsal körözött személyeket. Feltérképezik az érintett baráti és családi körét, szokásait, életvitelét, hobbiját, illetve minden olyan nyomnak utánajárnak, amely fogódzkodót adhat a szökésben lévő ember felkutatáshoz.

A célkörözési munkatársak több helyről kapják a körözöttek elfogására vonatkozó felkéréseket. Leggyakrabban más rendőri szervek fordulnak hozzájuk, de bíróságok, ügyészségek is rendszeresen kérik a segítségüket. Néhány esetben mindössze pár óráig tartott, hogy bilincs kerüljön a keresett bűnöző csuklójára, de volt olyan ügy, amelynél két és fél év aktív, széleskörű nyomozás után sikerült a Franciaországban hamis néven bujkáló, emberölés miatt körözött személyt megtalálni.

Az ügyek jelentős részénél felmerült a külföldi érintettség is. A nemzetközi információcsere Európán belül a 2010-ben létrejött Célkörözési Egységek Európai Hálózatán (ENFAST) keresztül történik. A rendőri hálózat azért alakult meg, mert a határok átjárhatósága a bűnelkövetők számára is lehetőséget nyújthat a hatóságok előli elrejtőzésben. A hálózat célja a közvetlen információcsere és együttműködés megteremtése az Európai Unió tagállamainak nemzeti célkörözési egységei között. Egy-egy ügy aktív szakaszában akár naponta többször is történik üzenetváltás a külföldi rendőrökkel, akiket a KR NNI Célkörözési Alosztály tagjai a több éve tartó együttműködés folytán már személyesen is ismernek.

Gyakori tapasztalat, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői Európán kívül próbálnak elrejtőzni és menedéket lelni, azonban a nyomozóknak a több ezer kilométeres távolság sem jelent leküzdhetetlen akadályt: az elmúlt időszakban egyebek mellett Thaiföldről és Mexikóból is hoztak már haza körözött bűnözőket.

A 20 éve működő célkörözési egység 500. realizálására 2018 novemberében került sor Somogy megyében. A sikerrel felkutatott és elfogott német állampolgárt közveszélyokozással és testi sértés kísérletével gyanúsítják, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint Németországban Molotov-koktélt dobott ellenlábasa ingatlanára.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mennyi az annyi?

A bonyhádi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy hidasi lakossal szemben folytattak közokirat hamisítás bűntett és csalás vétség elkövetése miatt.