Nem foghatjuk mindenki kezét

2021. 12. 03., p - 14:08
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A fővárosi rendőrök gyerekekkel közös korcsolyázással egybekötve a Városligeti Műjégpályán tartottak sajtótájékoztatót, ahol arra hívták fel a figyelmet, hogy a téli időszakban és az ünnepek közeledtével mi tehetjük meg az első lépéseket értékeink és saját épségünk védelméért.

Budapest területén számos rendezvény szolgálja az ünnepekre való hangolódást és felkészülést, illetve a téli szabadidős kikapcsolódást. Ezek az események sajnos nem csak a vendégek tömegét vonzza, hanem azokat is, akik az élmények helyett könnyű hasznot remélnek.

Egy őrizetlenül hagyott vagy szem előtt lévő pénztárca, táska hamar felkeltheti a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok figyelmét, ezért lényeges, hogy az első óvintézkedéseket mi magunk tegyük meg. Fontos, hogy értékeinket lehetőség szerint elülső zsebeinkbe helyezzük el, azokra folyamatosan rálássunk – ne tegyük a farzsebbe vagy háton viselt táskába. Sporttevékenység, például korcsolyázás közben is ügyeljünk arra, hogy tárcánkat, telefonunkat, kulcscsomóinkat zárható zsebbe tegyük, hogy az intenzív mozgás miatt el ne hagyjuk azokat. Ne hagyjuk őrizetlenül a lerakott kabátot se. A karácsonyi vásárokon és más, sok embert vonzó helyszíneken a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyenruhás rendőrei és civil ruhás nyomozói is ügyelnek az emberek biztonságára.

A téli időszakban nem kevésbé fontos, hogy az utakon is biztonságban legyünk. Ez nemcsak az autósokra, hanem minden közlekedőre vonatkozik.

A közlekedés veszélyes üzem, hiszen aki autóba ül, vagy akár gyalogosan is közlekedik, veszélynek van kitéve, és mindenki felelőssége, hogy ezt a veszélyt a minimálisra csökkentse. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, ha felkészültek vagyunk, nemcsak mi, hanem a járművek is. Minden elindulás előtt ellenőrizni kell a gumiabroncsok állapotát, teszteljük le a fékeket, próbáljuk ki a lámpákat. A hideg beköszöntével cseréltessük le az abroncsokat téli gumikra, ne csak a hajtott kerekeken, hanem valamennyin. Gondoskodjunk téli ablakmosó folyadékról és mindig takarítsuk le a szélvédőket, szükség esetén cseréljük az ablaktörlő lapátokat. Hosszabb útra réteges, meleg öltözetben induljunk el. Legyen nálunk innivaló, ennivaló. Szerezzünk be jégkaparót, jégoldó sprayt, hóláncot, vontatókötelet, autóban használható telefontöltőt. Télen még inkább csökkentsük a sebességet, hiszen a fékút hossza a havas, jeges utakon akár ötszörösére is növekedhet. Legyünk türelmesek és figyelmesek! Tiszteljük autóstársainkat, legyünk előzékenyek, fokozottan tartsuk be az elsőbbségadás szabályait, a követési távolságot … hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vitte a fát, meg a motort is

A rudabányai rendőrök lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki azt a férfit, aki rönkfát próbált lopni, és egy segédmotor-kerékpárt pedig el is tulajdonított. A motort a rendőrök megtalálták, majd visszaadták a tulajdonosának.

 

Embercsempészek rendőrkézen

A járőrök két albán férfit fogtak el Kópháza térségében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak jelzését követően, akik hét illegális migránst akartak Ausztriába szállítani.