Német állampolgár volt a felfegyverkezett embercsempész

2020. 10. 27., k - 15:18
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Önkezével vetett véget életének az illegális migránsokat szállító férfi tegnap Vitnyédnél.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2020. október 26-án kora délután egy férfi maga ellen fordította fegyverét, és közben a nála lévő kézigránát is felrobbant, miután Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök intézkedés alá vonták. 

A rendelkezésre álló adatok alapján egy magyar honosságú személygépkocsival közlekedett a férfi a 85-ös számú főúton Vitnyéd térségében Ausztria felé, amikor a rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján megállították. A gyanú szerint személyautója hátsó ülésén, valamint csomagtartójában öt illegális migránst szállított azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson nekik a magyar-osztrák államhatár jogellenes átlépéséhez.

A sofőr – miután a járőrök leintették – gépkocsijával megállt, majd az autóból kiszállva egy fegyvert és egy kézigránátot vett elő, és az út melletti füves terület irányába elszaladt. Ekkor a rendőrök követték, majd megállásra szólították fel. S miután ennek nem tett eleget, figyelmeztető lövést adtak le. A férfi ekkor maga ellen fordította fegyverét, és a kezében lévő kézigránát is felrobbant. Azonnal életét vesztette. A lövés és a detonáció során más nem sérült meg.

Mint kiderült, a migránsokat szállító férfi egy 52 éves német állampolgár, aki nem ismeretlen az osztrák hatóságok előtt: Ausztriában szintén embercsempészés miatt van folyamatban vele szemben nyomozás.

Az autóban utazó illegális migránsok közül kettőt a helyszínen sikerült elfogni. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra történt előállításukat követő kihallgatáson elmondták, hogy Szerbia felől érkeztek Magyarországra, és az embercsempész egy erdős területen vette fel őket kocsijával, s a rendőri intézkedésig vele utaztak. Mindkét hatásértő szír állampolgárnak vallotta magát, személyazonosságát és magyarországi tartózkodása jogszerűségét egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni. Így a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.      

Három társuk az intézkedés alól kivonta magát, és a helyszínről elfutott. Ők feltételezhetően azonosak azzal a három külföldivel, akiket Ausztriában fogtak el az osztrák rendőrök.

Az ügy körülményeit a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Nyomozó Ügyészsége embercsempészés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozás keretében vizsgálja.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Frontális ütközés

Két autó karambolozott Sajópüspöki és Bánréve között. A balesettel érintett útszakaszt a rendőrség teljes terjedelmében lezárta.

 

Tálcával vitte volna az ékszert

A hódmezővásárhelyi rendőrök elfogtak egy helybéli férfit, aki több tálca arany ékszert kísérelt meg ellopni egy helyi ékszerüzletből, csaknem 1 millió forint értékben.