Nemzetközi együttműködés

2016. 09. 01., cs - 04:41
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Magyarország és Németország bűnügyi szervei szorosan együttműködnek - az EMPACT projekt keretében folyó - a Nyugat-balkánon működő embercsempész szervezetek beazonosításában és felszámolásában.

A Német Szövetségi Rendőrség nyomozást folytat egy embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet ellen, akik 2014 novembere és 2015 júliusa között 20 alkalommal legalább 120 - többségében szír, iraki és afgán - állampolgárt juttattak el illegálisan Németország területére. A nyomozás szerint a bűnözői csoport tagja volt három Magyarországon tartózkodó, szervezői feladatokat ellátó személy.

 

A jól szervetett, hierarchikusan felépített bűnszervezet feje A. M. Kheir, Budapesten élő szír állampolgár. A sofőrök beszervezésében segítette őt A. N. Abdalla, aki jelenleg Magyarországon embercsempészés bűntett miatt kiszabott jogerős börtönbüntetését tölti. A bűnözői csoporthoz tartozott még H. Attila, aki szintén sofőröket szervezett és a szállításokhoz a járművek bérlését is ő intézte. Az illegális migránsok fejenként 500 eurót fizettek az útért, amiből a sofőrök 200-400 eurót tarthattak meg.

 

A Német Szövetségi Rendőrség jogsegélykérelemmel élt a Fővárosi Főügyészség felé, melyben kérték a két férfi európai elfogatóparancs alapján történő felkutatását, elfogását, illetve a lakóhelyeiken történő házkutatást, és a bizonyítékként felhasználható tárgyak lefoglalását.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hosszas előkészítő és felderítő munka eredményeként 2016. augusztus 30-án a fővárosban elfogták A. M. Kheir szír állampolgárt, augusztus 31-én pedig ercsi lakásában H. Attilát. Mindkét férfi otthonában házkutatást tartottak a nyomozók, melynek során a bűncselekményhez használt tárgyakat foglaltak le. Az elfogott személyeket a rendőrség őrizetbe vette.

A két napos akcióban az Europol Embercsempészés Elleni Központ munkatársai is részt vettek és a helyszínen támogatták a két ország nyomozóinak munkáját.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Körözött luxusautók Röszkén

A rendőrök a magyar és a lengyel hatóságok által körözött gépkocsikat foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

 

Ismét járható a 47-es főút

Befejeződött a helyszíni szemle és a műszaki mentés a 47-es számú főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszán, ahol korábban anyagi káros baleset miatt volt teljes útlezárás.

 

Teljes útlezárás a 47-es főúton

Anyagi káros baleset miatt teljes az útlezárás a 47-es számú főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszán. Az utazók a városon keresztül tudnak kerülni.

 

A külterületek biztonságáért

Nem kétséges: a nagyobb településekre nagyobb figyelem összpontosul, ami a biztonságot és a környezetvédelmet illeti.

 

Vetélkedő a börtönben

Elsőre talán bizarr jelenség, amint tömött sorokban, vidáman és izgalommal vonul 28 tizenéves és több tucat felnőtt a börtönbe.

 

Ne várj 72 órát!

Csak tavaly 21 483 eltűnés miatt indult körözés szerte az országban.