Nemzetközi kamionos embercsempész-hálózatot göngyölítettek fel

2019. 11. 14., cs - 17:53
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A közös nyomozócsoportnak az NNI munkatársai is tagjai voltak.

Fotó: Europol

Egy román honosságú kamion rakterében megbújva 17 illegális migránst találtak Hegyeshalom térségében a mosonmagyaróvári rendőrök 2018. február 22-én. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a jármű román állampolgárságú vezetőjével szemben. A nyomozók azonosították a megbízót is, aki az Egyesült Királyságból szervezte illegális migránsok Romániából nyugat-európai országokba történő csempészését kamionokban.

Az ügy nemzetközi jellegére tekintettel a magyar rendőrség az Europol bevonásával felvette a kapcsolatot a román, brit és német hatóságokkal. A nemzetközi együttműködés keretében 2018 novemberében az Eurojust közbenjárásával az Egyesült Királyság, Magyarország, Németország és Románia részvételével közös nyomozócsoportot állítottak fel, amit az Europol Embercsempészés Elleni Központja (EMSC) bűnügyi elemző munkával támogatott.

A magyarországi eljárást a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya 2019 augusztusában fejezte be, az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség részére. A nemzetközi szálak nyomozását a külföldi hatóságok tovább folytatták, melynek során felgöngyölítették a legalább 36 tagot számláló elkövetői hálózatot, akik több mint kétmillió eurót kereshettek az általuk csempészett mintegy 580 illegális migránson.

Az Europol közleménye (fotókkal) itt.  


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.