Nemzetközi közös akció napok az emberkereskedelem felszámolása érdekében

2021. 11. 27., szo - 05:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

29 ország részvételével zajlott a művelet.

Az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen (továbbiakban: EMPACT) 2018-2021-es időszakra elfogadott új szakpolitikai ciklusának egyik kiemelt bűnügyi prioritása az emberkereskedelem elleni közös fellépés az Európai Unió területén, a szexuális és munkacélú kizsákmányolás minden megvalósulási formájának felszámolását megcélozva.

Az EMPACT emberkereskedelem elleni bűnügyi prioritásának égisze alatt került megszervezésre az akcióban részes 29 ország területén 2021. november 08. és 2021. november 12. között az Europol koordinációja mellett az EMPACT Joint Action Days (EMPACT Közös Akció Napok – EMPACT JADs) névvel fémjelzett kezdeményezés, amelyben Magyarország is részt vett.

A közös akcióban résztvevő országok: Albánia, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Koszovó, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Magyarország, Málta, Montenegró, Németország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia.

A Közös Akció Napok időtartama alatt az egyes országok rendvédelmi hatóságai, így a magyar rendőrség is célzott és koordinált intézkedéseket hajtott végre a szexuális célú kizsákmányolás, kényszerkoldultatás elkövetésében vagy más jogellenes cselekmények folytatására irányuló rábírásban testet öltő emberkereskedelem és kényszermunka felszámolását megcélozva. Ennek során kiemelt figyelmet helyeztek az emberkereskedelem áldozatainak azonosítására és védelmére is.

Az emberkereskedelem elleni bűnügyi prioritás hazai kijelölt szakterületi EMPACT felelőseként eljáró Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztályának felkérésére valamennyi megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság részt vett az akció végrehajtásában. Az EMPACT JAD végrehajtása során hazánk területén 12 magyar állampolgárt fogtak el emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A bevezetett nyomozati intézkedéseknek köszönhetően 17 magyar állampolgárságú áldozatot azonosítottak, közülük 4 fő kiskorú, az áldozatok közül 2 fő férfi és mindösszesen 15 fő vált szexuális kizsákmányolás áldozatává. A végrehajtott elfogások, helyszíni cselekmények során a magyar hatóságok mobiltelefonokat, számítástechnikai eszközöket, készpénzt, ékszereket és gépjárműveket foglaltak le, illetve rendszeresen és visszatérően ellenőrizték az emberkereskedelemmel összefüggő bűncselekmények elkövetése szempontjából relevanciával bíró helyszíneket.

Az Europol összesítése szerint az 5 napos nemzetközi akcióban mindösszesen 212 elfogásra került sor és 650 emberkereskedelem áldozatává vált sértettet azonosítottak.

A Magyar Rendőrség továbbra is kiemelt hangsúlyt helyez az emberkereskedelem elleni rendvédelmi fellépésre és az áldozatok védelmére.

Az Europol sajtóközleménye az EMPACT JAD kapcsán itt érhető el. 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy órán belül kattant a bilincs

A feltételezett elkövetőket rövid időn belül elfogták a debreceni rendőrök. Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás gyanúja miatt indult eljárás velük szemben.

 

Vádemelési javaslat a bűnszervezet vezetője ellen

Az Egyesült Királyságban élő irányító személy és a magyarországi csoport tagjai az „unokázós-csalás” módszerével 2020. április 3-16. között összesen hat nyugdíjast tévesztettek meg. A szekszárdi rendőrök befejezték a nyomozást.

 

24 óra

A rendőrök azonosítottak, majd elfogtak egy 31 éves férfit, aki egy késsel többször megszúrta szerelmi riválisát Szegeden.