Nemzetközi rendőri akció – 143 millió forint értékű lefoglalt készpénz

2017. 11. 30., cs - 04:30
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az olasz pénzügyőrséggel együtt 2017. november 28-án összehangolt akciót tartottak több budapesti és vidéki helyszínen a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével.

Az olasz pénzügyőrség nyomozást folytat egy bűnszervezet ellen, amelynek tagjai kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkoztak, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A nyomozás adatai szerint a pénzmosást a bűnözői csoport Olaszországban tevékenykedő tagjai végezték, majd más személyek az esetenként több százezer euró összegű készpénz szállítását és elosztását felügyelték, illetve szervezték. A tényleges pénzszállítást szintén a bűnszervezethez kapcsolódó készpénzfutárok bonyolították.

A Milánói Bíróság 13 személy elfogását és előzetes letartóztatását rendelte el, akik közül 3 szír állampolgár a rendelkezésre álló információk szerint hazánkban tartózkodik. Az akció végrehajtására Olaszországban és Magyarországon azonos időben, összehangoltan került sor, egy olasz nyomozó magyarországi részvételével. 

A KR NNI nyomozói a TEK bevetési egységének közreműködésével 2017. november 28-án a hajnali órákban elfogták a 3 szír állampolgárt. A rendőrök öt helyszínen tartottak házkutatást, amelyek alkalmával összesen 207.000 amerikai dollárt, 234.000 eurót, 17 millió forint készpénzt, körülbelül 3 kilogramm súlyú arany ékszert, valamint számítógépeket, telefonokat, és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le.  A nyomozók az akcióval egyidejűleg 2 magyar pénzintézetnél vezetett 5 bankszámla egyenlegének lefoglalására is intézkedtek 170.000 euró és 61.000 amerikai dollár összegben.

A KR NNI munkatársai a szír személyeket előállításukat követően kiadatási őrizetbe vették, az olasz hatóságnak történő kiadásukról a későbbiekben dönt a bíróság.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Végállomás

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen 30 éves horvát férfi ellen, aki 25 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Embercsempészeket fogtak Ruzsán

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály járőrei elfogtak két román állampolgárt, akik kilenc határsértőt próbáltak jogellenesen Magyarország területére szállítani.

 

Újabb luxusautót fogtak Csanádpalotán

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót foglaltak le a Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen.

 

Hatékonyabb bűnüldözés

A miskolci polgármester adta át a helyi rendőrkapitányságnak azt a gépjárművet, ami mostantól nagyban elősegíti a munkájukat.

 

A gyanúsított már várta a rendőröket

A betörés után rá-rá nézett egy szerencsi férfi arra a házra, ahová korábban betört, hogy mikor érkeznek meg a bűnügyi helyszínelők. A férfi nem várt hiába, a rendőrök megérkeztek és elfogták a tolvajt.