Poggyászfosztogatás

2018. 11. 10., szo - 06:20
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A magyar nyomozók ezúttal olasz rakodómunkásokat buktattak le.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren alkalomszerűen tapasztalható poggyászfosztogatások számának alacsonyan tartása érdekében 2018-ban több mint 5.000 repülőgép csomagrakodását kísérte figyelemmel. Ezen ellenőrzéseknek vannak látható és vannak operatív elemei. Az RRI munkatársai emellett folyamatosan tartanak vagyonvédelmi akciókat, amelyek során számtalan bűnfelderítési módszert alkalmaznak.

A közelmúltban a sajtóban több helyen megjelent, hogy a Róma-Budapest között közlekedő repülőn is történt poggyászfosztogatás. Az RRI nyomozói 2018. november 8-án Rómában az érintett járatra feladtak egy bőröndöt és abban készpénzt helyeztek el, feljegyezve a bankjegyek sorozatszámát. A gép megérkezését követően a rendőrök azt tapasztalták, hogy a csomagból a pénz hiányzik, azt valaki ellopta. A repülő lepakolását végző munkásokat a nyomozók azonnal ellenőrzés alá vonták, azonban náluk bűncselekményből származó értéket nem találtak.

A poggyászrakodók elszámoltatásával egyidejűleg három – a szóban forgó járattal érkező – utas tett feljelentést, mert feladott bőröndjeiket felforgatva, illetve nyitva találták. A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy ismeretlen elkövetők kilenc csomagot is felnyitottak és felmerült a gyanú, hogy a bűncselekmény nem a járat érkezésekor történt.

Az RRI munkatársai haladéktalanul felvették a kapcsolatot az olasz hatósággal, akik a gyors nemzetközi információcserének köszönhetően intézkedés alá vonták a budapesti járat olasz rakodóit és megtalálták náluk a magyar rendőrök által a bőröndbe helyezett készpénzt, valamint egyéb értéktárgyakat.

Tekintve, hogy a poggyászfosztogatás nemzetközi jelenség, a rendőrség továbbra is azt tanácsolja a légi közlekedést választó utasoknak, hogy műszaki cikkeket, készpénzt, ékszereket ne hagyjanak a feladott poggyászukban. Az értéktárgyaikat akár az utolsó pillanatban is vegyék ki a csomagjukból, ha kiderül, hogy azt a repülőgép rakterében fogják elhelyezni.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempészek rendőrkézen

Embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás három szerb állampolgár ellen Csongrád-Csanád megyében. A férfiak kilenc migránsnak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez.