Rajtaütöttek az embercsempészeken - videóval

2017. 02. 02., cs - 04:57
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A gyanúsítottak egy fővárosi szállodában pihentették az illegális migránsokat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást több magyar állampolgárságú taxisofőr ellen. A férfiak 2016 márciusa és májusa között 12 alkalommal szállítottak különböző magyar befogadó állomásokról illegális migránsokat egy budapesti hotelbe, hogy onnan később más sofőrök Nyugat-Európába vigyék őket. A szállításokat a bűnszervezet vezetője, egy Magyarországon oltalmazott státusszal rendelkező iraki férfi szervezte. A szállodából Ausztrián és Szlovákián keresztül főleg marokkói, egyiptomi és iraki személyek utaztatták tovább személyautókkal a migránsokat. A befogadó állomásról a hotelbe történő szállításokért 50 és 150 euró közötti összegeket kaptak a magyar taxisok.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival szorosan együttműködve beazonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját. Az európai szintű közös akció keretében 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve magyar bűntársát. Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, amelynek eredményeképpen egy körözött személyt is elfogtak. A nyomozók a helyszínen mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxus-terepjárót foglaltak le.

 

A magyarországi akcióban az EUROPOL elemzője és specialistája, valamint a Német Szövetségi Rendőrség egyik nyomozója is részt vett. Az elfogásokkal párhuzamosan a horvát, a bolgár, a német, az osztrák és a román hatóságok is házkutatásokat tartottak és több mint 20 olyan személyt vontak büntetőeljárás alá, akik bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsíthatóak.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az elfogott személyeket gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anya és fia rabolt pénzt az idős férfitól

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy 50 éves badacsonytördemici nő és 16 éves fia ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

 

Szemeteskukát dobáltak

A tiszakécskei nyomozók alig egy héten belül másodjára vették őrizetbe a tegnapi garázdaság egyik gyanúsítottját.

 

Kamionokban bújtak meg

Tompánál két tehergépjármű rakterében elbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két migráns csoport.

 

Két helyszín, két súlyos sérült

Gyulán egy kerékpárosnak, Orosházán egy kerékpárját toló gyalogosnak ütközött teherautó. A baleseteket a gyanú szerint mindkét esetben a tehergépkocsi-vezetők okozták. A rendőrség az ügyek vizsgálatát befejezte.