Rajtaütöttek az embercsempészeken - videóval

2017. 02. 02., cs - 04:57
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A gyanúsítottak egy fővárosi szállodában pihentették az illegális migránsokat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást több magyar állampolgárságú taxisofőr ellen. A férfiak 2016 márciusa és májusa között 12 alkalommal szállítottak különböző magyar befogadó állomásokról illegális migránsokat egy budapesti hotelbe, hogy onnan később más sofőrök Nyugat-Európába vigyék őket. A szállításokat a bűnszervezet vezetője, egy Magyarországon oltalmazott státusszal rendelkező iraki férfi szervezte. A szállodából Ausztrián és Szlovákián keresztül főleg marokkói, egyiptomi és iraki személyek utaztatták tovább személyautókkal a migránsokat. A befogadó állomásról a hotelbe történő szállításokért 50 és 150 euró közötti összegeket kaptak a magyar taxisok.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival szorosan együttműködve beazonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját. Az európai szintű közös akció keretében 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve magyar bűntársát. Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, amelynek eredményeképpen egy körözött személyt is elfogtak. A nyomozók a helyszínen mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxus-terepjárót foglaltak le.

 

A magyarországi akcióban az EUROPOL elemzője és specialistája, valamint a Német Szövetségi Rendőrség egyik nyomozója is részt vett. Az elfogásokkal párhuzamosan a horvát, a bolgár, a német, az osztrák és a román hatóságok is házkutatásokat tartottak és több mint 20 olyan személyt vontak büntetőeljárás alá, akik bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsíthatóak.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az elfogott személyeket gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Marihuána a kertben

Három férfi ellen indult eljárás, akik egy makói ingatlanban indiai kendert termesztettek.

 

Pásztorórákra adta ki lakását

A gyanú szerint egy 32 éves bakonykoppányi nő több személynek is rendelkezésre bocsátotta lakását annak érdekében, hogy ott prostitúciós tevékenységet folytassanak.