Salzburgban lányokat futtató elkövetők rendőrkézen

2021. 05. 06., cs - 06:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A szexuális kizsákmányolásból szerzett pénzt az elkövetők a saját megélhetésükre fordították. Az áldozataikat időnként bántalmazással kényszerítették a munkára.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya a Salzburgi Ügyészség által hazánknak felajánlott büntetőeljárással összefüggésben rendelt el nyomozást erőszakkal, fenyegetéssel, személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére, üzletszerűen, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntett gyanúja miatt  B. Lajos Zoltán és G. Tibor magyar állampolgárokkal szemben.

 

A rendelkezésre álló adatok szerint B. Lajos Zoltán és G. Tibor magyar állampolgárok 2017 szeptembere és 2018 februárja között az ausztriai Salzburg városában legalább 4 magyar állampolgárságú sértettet kényszerítettek prostitúciós munkára. Az áldozatokat kiutaztatták, a tevékenységüket irányították és felügyelték, a szexuális szolgáltatásból származó anyagi ellenszolgáltatás teljes egészét pedig elvették tőlük. A pénzt részben, vagy egészben saját megélhetésükre fordították. Az elkövetők több áldozattal szerelmi kapcsolatot is kialakítottak. A jövedelmező, közös és szebb jövő hamis ígéretével kecsegtették őket, ezzel bírták rá a sértetteket a prostitúciós tevékenység folytatására. Azt a sértettet, aki kiszolgáltatott helyzetéből szabadulni akart, fizikai bántalmazással kényszerítették a további munkára. Igyekeztek az áldozat akaratát megtörni, és a szálláshelyéül szolgáló lakásba bezárták.

 

A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetők a kiszolgáltatott nők külföldi szexuális kizsákmányolásból több millió forintra tettek szert.

 

A KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztályának felkérésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság „Tisza” Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya 2021. május 4-én kisújszállási lakcímén elfogta G. Tibort, illetve ezzel egyidőben a műveleti egység Szigetszentmiklóson egy motel szobában intézkedett B. Lajos Zoltánnal szemben is. A gyanúsítottak tartózkodási helyén kutatást tartottak, amely során a bűncselekmény elköveteséhez használt tárgyakat foglaltak le.

 

Mind a két férfit gyanúsítottként hallgatták ki a KR NNI munkatársai, B. Lajos Zoltánt és G. Tibort bűnügyi őrizetbe vették.

 

A gyanúsítottak terhére rótt emberkereskedelem bűntett öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A whiskyre specializálódott

A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a helyi férfit, aki két egymás utáni napon is lopott alkoholt ugyanabból az üzletből.