Több ezer oldal nyomozati anyag került az ügyészségre: a budapesti nyomozók befejezték a Budapesten és Amszterdamban elkövetett emberölések miatt gyanúsított D. Csaba ügyét

2020. 08. 07., p - 11:47
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztályának nyomozói két évnyi nyomozati munka végén átadták az ügy iratait az illetékes ügyészség részére.

A szerb-magyar állampolgárságú D. Csaba a Szilas-pataki emberölést követően került a budapesti nyomozók látókörébe; 2018. szeptember 20-án reggel egy kutyát sétáltató nő tett bejelentést a rendőrségre, hogy Budapest XV. kerületében, a Szilas-pataknál egy holttestet talált.

A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy a 49 éves férfi halálát idegenkezűség okozta, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A helyszínen tartott szemlét követően az életvédelmi nyomozók megkezdték az elkövető felkutatását és szakértők bevonásával folytatták a nyomozást, melyek eredményeként azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 38 éves D. Csabát. A férfi ellen a magyar igazságügyi szervek európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A nyomozók információi alapján D. Csaba számos európai országban megfordult az elmúlt évek során, ezért elfogása érdekében a nyomozást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányság felvette a kapcsolatot a szerb, a szlovák, az osztrák, valamint a cseh társhatóságokkal, illetve a magyar hatóságok mindvégig szoros együttműködésben voltak az Europollal, valamint az Eurojusttal is.

A széleskörű nemzetközi együttműködés eredményeként a cseh rendőrség D. Csabát 2019.  március 1-jén éjszaka egy prágai szállodában elfogta. A magyar  nyomozó hatóságok felvették a kapcsolatot a cseh társszervekkel és kezdeményezték a kiadatását; D. Csabát a Terrorelhárítási Központ munkatársai július 18-án Rajka határátkelőnél átvették a Szlovák Lynx-kommandó munkatársaitól, majd a fővárosban átadták a BRFK életvédelmi nyomozóinak.

A férfi kiadatását követően a holland államügyészség felajánlotta, hogy egy Hollandiában folytatott büntetőeljárást is átadnak a magyar hatóságoknak, mivel D. Csaba a gyanú szerint 2018. július 30-án Amszterdamban megölt egy horvát állampolgárságú férfit.

A nyomozók D. Csabát a budapesti és az amszterdami emberölés miatt előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntett, valamint közokirat-hamisítás bűntett elkövetésével gyanúsították meg, majd őrizetbe vették. A férfi jelenleg is letartóztatásban van.  

A nyomozás vizsgálati szakaszában a BRFK Életvédelmi Osztály nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat átadták az illetékes ügyészség részére.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A rendőrök keresik a headset tolvajt

A miskolci rendőrök a lakosság segítségét kérik egy férfi azonosításához, aki az egyik telefonszaküzletből ellopott egy Huawei típusú fülhallgatót.

 

Rabolt, néhány perc alatt elfogták a rendőrök

Orosházán, egy üzletből akart elvinni kozmetikai termékeket, hajvágógépet egy férfi. A biztonsági őr megpróbálta feltartóztatni őt, dulakodtak, ennek ellenére sikerült elmenekülnie a helyszínről. A rendőrök néhány perc alatt elfogták és őrizetbe vették a rablással gyanúsítható férfit.

 

Esztelen rohanás – videóval

A Veszprém megyei rendőrök egy 40 éves érdi autóst 245 km/h-s sebességgel mértek be a 710-es számú főúton.