Több mint 500 sértettet tévesztettek meg

2020. 11. 04., sze - 15:40
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnszervezetet számoltak fel a pécsi rendőrök, kilenc személyt gyanúsítanak a csalások elkövetésével.

A Pécsi Rendőrkapitányság nyomozói a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak segítségével 2020. november 3-án egy összehangolt akció keretében egy 2015 őszétől 2016. év végéig működő, csalásokra szakosodott bűnszervezetet számoltak fel Budapesten.

A szervezet tagjai a rendszeres és jogtalan haszonszerzés érdekében az ország különböző pontjain szervezett előadásokra olyan személyeket hívtak meg, akik szerették volna értékesíteni az üdülési jogukat. Ott olyan meggyőző információkat adtak az értékesítésről, amelyekkel rávették a jogosultakat arra, hogy az üdülési jog értékesítésére előszerződést kössenek velük. Az értékesítésért jutalék címén előre pénzt szedtek be, illetve utaltattak a társaság számlájára a többségében időskorú sértettekkel.

A csalók nem elégedtek meg a sértettektől elsődlegesen kicsalt összegekkel, hanem a további pénzszerzés reményében ismét rendezvényt szerveztek nekik azzal a hamis információval, hogy sikeres volt az értékesítés, sőt egy magasabb vételárat ajánlottak. Az előzőleg kötött szerződéseket elvették, és egy új szerződést adtak át a sértetteknek, akiknek ezután a vételár-különbözetből adódóan ismét jutalékot kellett fizetniük. A csalók értékesítőnek adták ki magukat, majd külföldi cégek, illetve külföldi magánszemélyek aláírásaival ellátott adásvételi szerződéseket adtak át a sértetteknek, holott ezek a cégek és személyek valójában nem kívánták megvásárolni az üdülési jogot.

A szervezet tagjai az üdülési jogok értékesítése érdekében semmit nem tettek, pusztán a jutalékot csalták ki az ügyfelektől. Ígéretet tettek arra is, hogy amennyiben nem sikerül az értékesítés, akkor a jogot az ő cégük vásárolja meg egy év elteltével, azonban a társaságot egy év után már nem lehetett elérni.

A csalók összesen 575 sértettet tévesztettek meg, és ezzel mintegy 370 millió kárt okoztak nekik. 

A rendőrök november 3-án Budapesten az elkövetéssel gyanúsítható 48 éves budapesti szervezőt, valamint további öt nőt és három férfit fogtak el, majd kihallgatták őket gyanúsítottként. A lakásukon megtartott kutatás során a rendőrök órákat, ékszereket és készpénzt foglaltak le.

A bűnszervezet tagjai ellen üzletszerűen elkövetett csalás miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempész rendőrkézen

Egy okmányok nélküli, magát szerb állampolgárnak valló női sofőr akart 14 migránst Ausztriába juttatni.