Újabb unokázós csalókat fogtak el a baranyai rendőrök

2020. 07. 30., cs - 11:24
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A komlói rendőrök két nap alatt elfogták az elkövetéssel gyanúsítható párost.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság „Mecsek” Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei 2020. július 29-én délután Lovászhetényben egy 25 éves véméndi férfit és egy 21 éves szebényi nőt fogtak el, majd előállították őket a Komlói Rendőrkapitányságra.

A gyanú szerint egy pécsváradi asszonyt azzal hívtak fel 2020. július 27-én délután, hogy a fia balesetet szenvedett. A hívó azt mondta, hogy nem sérült meg senki, de a fia a másik autóban kárt okozott, és azt meg kell téríteni. A telefonáló három millió forintot kért, és szóval tartotta a sértettet, majd időközben megérkezett az asszony lakására egy férfi, aki azt állította, hogy őt küldték a pénzért. A sértett átadta neki a pénzt, majd a férfi távozott a helyszínről. A telefonáló továbbra is szóval tartotta a nőt, hogy a társa minél messzebbre juthasson, és hogy a sértett addig se tudjon mást felhívni.

A komlói rendőrök a nyomozás során beazonosították a csalókat, majd 48 órán belül elfogták a két feltételezett elkövetőt. Előállították őket a rendőrkapitányságra, majd kihallgatták őket gyanúsítottként, amely során beismerték tettüket. Őrizetbe vételüket követően kezdeményezték letartóztatásukat.

A rendőrök a vagyonbiztosítás keretében egy autót, 800 ezer forint készpénzt és egy tévét foglaltak le.

A férfi és a nő ellen csalás elkövetése miatt nyomoz a Komlói Rendőrkapitányság.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az unokázós csalások megelőzése érdekében folyamatos médiakampányt folytat. Az idősebb korosztály áldozattá válásának megelőzése érdekében a bűnmegelőzési szakemberek figyelemfelhívó szóróanyagokat készítettek, illetve telefonon keresztül is tájékoztatják az időseket arról, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy ne váljanak csalás áldozatává. A kampánynak köszönhetően már több ilyen esetet is sikerült megelőzni Baranyában.

Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsainkat, hogy ne váljon csalás áldozatává:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
  • Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni! Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kilenc határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba kilenc migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.