Vigyázzon az adataira!

2018. 04. 27., p - 07:18
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrség vádemelést javasol egy ceglédi férfi ellen, mert megváltoztatta egy Békés megyei nő e-mail fiókjának jelszavát. Állítása szerint csak tesztelte, hogy kellően biztonságosak-e a beállítások.

Nem tudott belépni saját e-mail fiókjába egy orosházi nő, ezért 2017. november 1-jén feljelentést tett a rendőrségen. A fiókhoz tartozó jelszót valaki megváltozatta, ezt a levelezőrendszert működtető cég ügyfélszolgálati munkatársa mondta a telefonon érdeklődő nőnek. Az Orosházi Rendőrkapitányság a cégtől és az internetes szolgáltatótól beszerzett adatok alapján azonosította azt a ceglédi férfit, aki állítása szerint tesztelni akarta az e-mail fiók biztonsági beállításait. A tőle több mint száz kilométerre lakó nőt nem ismerte. Az e-mail címét onnan tudta meg, hogy az egyik közösségi oldal a nőt, mint lehetséges ismerőst ajánlotta a figyelmébe. A férfi elmondása szerint a közösségi oldalról vett adatokból, információkból találta ki a választ a regisztráció jelszavához tartozó emlékeztető kérdésre. Miután így belépett, a rendszer kérte, hogy válasszon új jelszót. Ezt meg is tette, a nő ezért nem tudott belépni a saját jelszavával.

Az Orosházi Rendőrkapitányság a ceglédi férfi ellen információs rendszer vagy adat megsértése vétség gyanúja miatt vádemelést javasol. A 2018. április 25-én lezárt nyomozás iratait a rendőrség továbbította az Orosházi Járási Ügyészségre.

A történtek kapcsán a rendőrség ismételten kéri az internetezőket, hogy vigyázzanak adataikra, jelszavaikra! A különböző internetes regisztrációikhoz tartozó jelszavakat senkivel ne osszák meg, és alaposan fontolják meg, hogy milyen információkat tesznek közzé magukról a világhálón! A biztonsági beállításokra pedig fordítsanak kiemelt figyelmet!

 

Kapcsolódó tartalom:

Egy hónap, egy téma – biztonságos internethasználat (ORFK Kommunikációs Szolgálat)


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.