A biztonságos tűzijátékért

2019. 12. 29., v - 09:25
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Az árusítókat ellenőrizték a hatóságok Győrben.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a megyében 33 helyszínen engedélyezte a 2019. december 28. és 2019. december 31. közötti időszakban pirotechnikai termékek árusítását, amelyek többnyire a bevásárlóközpontok parkolóiban találhatóak.

Ezeket az árusító helyeket a megyei rendőr-főkapitányság a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és a megyei katasztrófavédelem munkatársaival, valamint fogyasztóvédelmi szakemberekkel közösen ellenőrzi.

Ilyen szakhatósági ellenőrzést végeztek a megye rendőrei és a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei közösen, 2019. december 28-án Győrben, a délelőtti órákban. Ennek során a vizsgált helyeken kisebb, a helyszínen azonnal javítható hiányosságokat tártak fel, amelyek miatt az érintett árusokat figyelmeztetésben részesítették. A tűzijáték termékeket árusítókat az elkövetkező napokban is folyamatosan ellenőrizni fogják a hatóságok a megye illetékességi területén.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak.

A főkapitányság hangsúlyozza, hogy a pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, valamint az állampolgárok vagyonát, a természeti és az épített környezetet, továbbá a tűzvédelmi szabályokat minden esetben be kell tartani.

Az előző évben jelentős számú baleset következett be a pirotechnikai termékek felhasználása során. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy az óévbúcsúztató szórakozás balesetmentes legyen! 

 • A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel -kizárólag 1. pirotechnikai osztályba tartozó- tűzijáték terméket.
 • Az előző évekhez hasonlóan magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet el.
 • Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni. A termék felirata tartalmazza többek között a gyártó nevét és címét, a pirotechnikai termék nevét, pirotechnikai osztályba sorolását, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést. Kérjük, hogy ezt az útmutatót alaposan olvassák el, és az ott leírtaknak megfelelően használják a termékeket.
 • Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmazására, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, valamint birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el, és pénzbírsággal sújtható.
 • A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

A házi kedvenceket szilveszter napján tartsák bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatást sokként élhetik meg, ijedtükben pedig elmenekülhetnek. Minden évben nagyon sok kutya szakad el ebben az időszakban a gazdájától, nagy részük soha nem kerül haza.

A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

 • Más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók.
 • Nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos.
 • Lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani.
 • Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad.
 • A hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni.
 • A pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad.
 • Egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság boldog új évet és balesetmentes óévbúcsúztatást kíván mindenkinek!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A járőrök mentettek életet

Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az tiszadorogmai férfihez, aki végzetes lépésre szánta el magát a családi házuk udvarán.

 

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.