Csak egy magánvélemény

2019. 06. 17., h - 15:14
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Minden szakmaiságot nélkülöznek a nepszava.hu oldalon 2019. június 17-én „Nem létező migránsinvázióra Potemkin-védelem a válasz a határszélen” című cikk állításai.

Az országos rendőrfőkapitány és a magyar honvédség parancsnokának 2019. május 31-én Röszkén tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az államhatár őrizetében azért vezették be a nyári menetrendet, mert a kedvező nyári időjárás hatására fokozódik a nyomás a balkáni útvonalon. Azt is elmondták, hogy a turisztikai szezon – benne olyan jelentős rendezvények, mint a Forma-1-es futam és a Maccabi Játékok –  kiemelt feladatokat jelentenek a rendőrségnek. Ráadásul természetesen a rendőrök nagy része szeretne nyáron szabadságra menni, amit a parancsnokoknak szintén szem előtt kell tartani. Egy kellően alapos szakújságíró utánajárt volna cikke témájának.

A hangulatkeltő írás jórészt egy nyugalmazott rendőr alezredes gondolatait idézi. Ami nem derül ki belőle, hogy az illető már egy évtizede nincs a testület állományában, így nem is lehet rálátása a rendőrség munkájára. Állításai csak egy magánember véleményét tükrözik.

A magánvéleménnyel szemben a tények a következők

  • Magyarország déli határszakaszának védelmét a jogi feltételrendszer, a technikai védelem és az élőerős rendőri jelenlét együttesen garantálja. Manapság már nem kell minden határkő mellett rendőrnek állnia a hatékony határőrizetért.
  • A balkáni útvonalon a migrációs nyomás nem csökkent; a rendőrség munkatársai 2018-ban átlagban heti 100 fő illegális migránssal szemben intézkedtek, idén ez a szám csaknem duplájára nőtt. Az, hogy az illegális migránsok nagy része nem tud átjutni a magyar határon, a határőrizetben részt vevők munkáját dicséri.
  • A Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítése megtörtént. Egy ekkora testület esetében folyamatos a fluktuáció, így a toborzó munka is.

Ha a cikk szerzője törekedett volna a hiteles tájékoztatásra, nemcsak a tíz éve a partvonalon kívülről szemlélődő volt vezető magánvéleményére hagyatkozik, hanem megvárja a rendőrség törvényes határidőn belül érkező szakmai válaszát, illetve utánanéz a jelenleg is hiteles információkkal rendelkező vezetők közelmúltbeli sajtótájékoztatójának­ – amelyre egyébként a Népszava szerkesztősége is kapott meghívót.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam