Csak egy magánvélemény

2019. 06. 17., h - 15:14
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Minden szakmaiságot nélkülöznek a nepszava.hu oldalon 2019. június 17-én „Nem létező migránsinvázióra Potemkin-védelem a válasz a határszélen” című cikk állításai.

Az országos rendőrfőkapitány és a magyar honvédség parancsnokának 2019. május 31-én Röszkén tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az államhatár őrizetében azért vezették be a nyári menetrendet, mert a kedvező nyári időjárás hatására fokozódik a nyomás a balkáni útvonalon. Azt is elmondták, hogy a turisztikai szezon – benne olyan jelentős rendezvények, mint a Forma-1-es futam és a Maccabi Játékok –  kiemelt feladatokat jelentenek a rendőrségnek. Ráadásul természetesen a rendőrök nagy része szeretne nyáron szabadságra menni, amit a parancsnokoknak szintén szem előtt kell tartani. Egy kellően alapos szakújságíró utánajárt volna cikke témájának.

A hangulatkeltő írás jórészt egy nyugalmazott rendőr alezredes gondolatait idézi. Ami nem derül ki belőle, hogy az illető már egy évtizede nincs a testület állományában, így nem is lehet rálátása a rendőrség munkájára. Állításai csak egy magánember véleményét tükrözik.

A magánvéleménnyel szemben a tények a következők

  • Magyarország déli határszakaszának védelmét a jogi feltételrendszer, a technikai védelem és az élőerős rendőri jelenlét együttesen garantálja. Manapság már nem kell minden határkő mellett rendőrnek állnia a hatékony határőrizetért.
  • A balkáni útvonalon a migrációs nyomás nem csökkent; a rendőrség munkatársai 2018-ban átlagban heti 100 fő illegális migránssal szemben intézkedtek, idén ez a szám csaknem duplájára nőtt. Az, hogy az illegális migránsok nagy része nem tud átjutni a magyar határon, a határőrizetben részt vevők munkáját dicséri.
  • A Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítése megtörtént. Egy ekkora testület esetében folyamatos a fluktuáció, így a toborzó munka is.

Ha a cikk szerzője törekedett volna a hiteles tájékoztatásra, nemcsak a tíz éve a partvonalon kívülről szemlélődő volt vezető magánvéleményére hagyatkozik, hanem megvárja a rendőrség törvényes határidőn belül érkező szakmai válaszát, illetve utánanéz a jelenleg is hiteles információkkal rendelkező vezetők közelmúltbeli sajtótájékoztatójának­ – amelyre egyébként a Népszava szerkesztősége is kapott meghívót.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályaorientációs nap Dabason

A Dabasi Rendőrkapitányság munkatársai 2019. október 16-án a dabasi Gyóni Géza Általános Iskola és a Szent János Katolikus Általános Iskola tanulói részére tartottak pályaorientációs napot.

 

Közös életet ígért, milliókat kért

Megismerkedésükkor munkát kínált egy szarvasi nő egy kecskeméti férfinak, majd azt mondta neki, hogy össze akar költözni vele, csak fel kell újítani azt a házat, amiben lakni fognak. Így vette rá arra, hogy közel 3 millió forintot adjon neki.

 

Keressük Demeter Zoltánt

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 31 éves, sátoraljaújhelyi férfi eltűnése ügyében.

 

Ittasság a gyanú

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 28 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év 41. hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Nyomokból olvastak

Szeptember 26-án valószínűleg a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek bűnügyi technikai osztály kutyavezetői alosztályának dunakeszi objektuma volt a legkevésbé áhított hely a törvény elől bujkálni szándékozók számára.

 

Drogériából loptak, keressük őket

A székesfehérvári rendőrök bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt keresik a fényképfelvételeken látható ismeretlen elkövetőket.