Egy embercsempész és 25 illegális migráns

2021. 09. 21., k - 06:11
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Vaskút belterületén állították meg azt az autót, amiben illegális migránsokat szállított egy embercsempész. Kiskunmajsánál pedig egy 16 fős migránscsoportot tartóztattak fel a rendőrök.

A Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség járőrei - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján - 2021. szeptember 20-án 22 óra 40 perckor egy osztrák rendszámú személygépkocsit állítottak meg Vaskút belterületén. A gépkocsit egy bosnyák-szerb kettős állampolgár vezette, rajta kívül a járműben 9 – magukat szír állampolgárnak valló – illegális migráns tartózkodott.

A sofőrt előállították a rendőrök és őrizetbe vették. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást vele szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

 

Nem sokkal később Kiskunmajsa közigazgatási területén tartóztattak fel a helyi rendőrök 16 illegális migránst, akik szír és iraki állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempész rendőrkézen

Egy okmányok nélküli, magát szerb állampolgárnak valló női sofőr akart 14 migránst Ausztriába juttatni.