Egy embercsempészt elfogtak és több tucat illegális migránst feltartóztattak a rendőrök Csongrád-Csanád megyében

2021. 11. 28., v - 06:53
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök elfogtak egy embercsempészt, továbbá nagyobb csoportokban 47 illegális migránst tartóztattak fel az éjszaka Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és a polgárőrökkel együttműködve 2021. november 27-én 22 óra és november 28-án 6 óra között két esetben, 25 illegális migránst tartóztattak fel Röszke külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai török állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. november 27-én 22 óra 50 perckor Mórahalom közigazgatási területén ellenőriztek egy szerb honosságú Fiat Ducato típusú kisteherautót. A járművet egy szerb állampolgárságú férfi vezette. A raktérben 22 illegális migránst találtak a rendőrök. Közülük hárman egyiptomi, négy fő pakisztáni, öten indiai, míg a többiek afgán állampolgárnak vallották magukat. Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A 52 éves szerb állampolgárt az egyenruhások előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keressük Fekete Györgyöt

A csongrádi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy 41 éves helybeli férfi megtalálásában.

 

Tetten ért tolvaj

A dabasi rendőrök elfogták azt a 25 éves férfit, aki a gyanú szerint egy örkényi házból pénzt lopott, ahova másnap visszament és négy tyúkot akart elvinni. Útját állták.