Embercsempészt és migránsokat fogtak el a rendőrök az M1-es autópályán, Komárom-Esztergom megye területén

2020. 10. 05., h - 18:54
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy gépkocsiban utazva huszonhét illegális migráns próbált átjutni Ausztria területére.

A rendőrök - négy megyére kiterjedő akció keretében - a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Migrációs Ügyek Osztálya munkatársainak információi alapján 2020. október 5-én 17 óra 45 perckor állítottak meg egy román honosságú kistehergépkocsit az M1-es autópálya 73-as kilométerénél, Kocs térségében. A járművet vezető román állampolgárságú 34 éves női sofőrön kívül az autóban utazott kísérője, egy 38 éves román állampolgárságú nő, illetve huszonhat migráns férfi, és a hozzájuk tartozó gyermekkorú fiú.

A migránsok közül egy férfi libanoni, négy szír, három palesztin, tizenkilenc afgán állampolgárnak vallotta magát. A személyek szerb menekült kártyával rendelkeztek, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A járőrök a sofőrt és kísérőjét elfogták, őket az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra állítják elő.

A rendőrök az elfogott migránsokat - meghallgatásukat követően - a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A jármű vezetőjével és társával szemben embercsempészés bűntette miatt eljárás indul.

1

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam