Határon átívelő együttműködés

2018. 10. 12., p - 16:13
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

A határon átlépő bűnözés elleni eredményes fellépés érdekében közös gyakorlatot tartott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a horvátországi Kapronca- Kőrös Megyei Rendőr Igazgatóság.

A 2018. október 11-én végrehajtott közös műveleti akció az országhatárt átlépő bűnözők követése és elfogása során teendő intézkedések gyakorlását helyezte előtérbe. A művelet vezetője magyar részről Dani Márk r. alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának vezetője, horvát részről pedig Vjekoslav Štimac, a Kapronca-Kőrös Megyei Rendőr Igazgatóság vezetője volt.

A művelet céljai között szerepelt az együttműködő felek közötti kommunikáció hatékonyságának további növelése, valamint a rendelkezésre álló erők, eszközök és az éles helyzetekben bevezetendő szükséges intézkedések gyakorlati megvalósítása. Horvátország Schengeni csatlakozását követően ugyanis a horvát-magyar határszakaszon megszűnik majd a határellenőrzés, a személy- és járműforgalom megállítás nélkül haladhat át a határon.

A gyakorlat első részében Horvátország területén, Kapronca településen a fikció szerint fegyveres rablást elkövető személyek üldözését hajtották végre a horvát rendőrök, akiket a magyar rendőrökkel együtt egy Berzence külterületén telepített útzárnál fogtak el. A gyakorlat második részében Lábodon gyalogost ütött el egy gépkocsivezető, majd a helyszínről segítségnyújtás nélkül nagy sebességgel továbbhajtott. A sofőrt a magyar rendőrök a horvát Gola településig követték, majd fogták el közösen a helyi egyenruhásokkal együtt.

A gyakorlat végeztével a két ország rendőri vezetői együtt értékelték a művelet során bevezetett intézkedéseket, majd osztották meg egymással tapasztalataikat.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.