Határrendészeti összesítő Bács-Kiskun megyéből

2021. 02. 23., k - 18:00
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök 25 határsértőt tartóztattak fel, valamint egy embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában.

 

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. február 23-án 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között 5 esetben összesen 19 határsértőt tartóztattak fel Mélykút, Vaskút, Hercegszántó és Tataháza közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A járőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Ugyanebben az időszakban egy román állampolgár ellen embercsempészés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárás indult.

A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2021. február 23-án délelőtt 6 migránst vett fel az autójába, akik korábban jogellenesen léptek be az ország területére. A román sofőrt az 55-ös számú főúton, Baja térségében vonták intézkedés alá a rendőrök. Az igazoltatás során utasai afgán állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A sofőr ellen embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárás indult. Őt kihallgatását követően a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Jogellenes gyűlés a Hősök terén

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a Hősök terén a kormányrendelet tiltása ellenére összegyűltekkel szemben intézkednek.

 

Őrizetben

A helyszínen elfogták a rendőrök azt a 46 éves férfit, aki veszekedés közben megszúrta lakótársát.

 

Lezárt akták: rendszámokkal ügyeskedtek

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának nyomozói két olyan ügyben is befejezték a vizsgálatot, amelynek gyanúsítottjai megváltoztatták autóik egyedi azonosítóit. A rendőrök vádemelést javasolnak.