Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

2020. 12. 03., cs - 17:52
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök 93 határsértővel, valamint két embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Csongrád-Csanád megyében.

Az egyenruhások 2020. december 3-án 5 óra 30 perc és 2020. december 3-án 17 óra 30 perc között nyolc esetben, összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Röszke és Kiszombor közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok tunéziai, algériai, illetve szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az egyenruhások a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 9 óra 45 perckor a belvárosban vontak igazoltatás alá egy magyar honosságú gépkocsit. Az autót egy szír férfi vezette, rajta kívül még 14, magát szintén szír állampolgárnak valló személy tartózkodott a járműben, akik azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a szír sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. Az illegális migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Néhány órával később az egyenruhások lakossági bejelentés alapján Szegeden, a Fonógyári úton intézkedtek egy német honosságú kisteherautó török sofőrjével szemben. A jármű átvizsgálása során, a raktérben megbújva összesen 45 illegális migránst találtak. A csoport tagjai közül 31 fő szír, 14 pedig iraki állampolgárnak vallotta magát, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a török sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellene eljárás. Elszámoltatása folyamatban van. Az illegális migránsokkal szemben idegenrendészeti eljárás indul.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális bulit számoltak fel a belvárosban

Az V. kerületi nyomozók kábítószer birtoklása miatt öt férfit gyanúsítottként hallgattak ki; a buli résztvevőivel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt szabálysértési feljelentést tettek.

 

Őrizetben a garázda

A tamási rendőrök a Terrorelhárítási Központ munkatársainak közreműködésével rövid időn belül elfogtak egy 54 éves Magyarkesziben élő férfit, aki egy fegyverrel vagy annak utánzatával fenyegetett meg egy iregszemcsei üzlet előtt egy helyi lakost.