Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

2021. 02. 22., h - 18:00
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök 93 határsértővel, valamint egy embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Csongrád-Csanád megyében.

A járőrök 2021. február 22-én 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között 22 esetben, összesen 72 határsértőt tartóztattak fel Ferencszállás, Kiszombor, Deszk, Szőreg, Klárafalva, Makó és Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok marokkói, kongói, palesztin, szír, algériai, líbiai, szomáliai, illetve libanoni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások a román-magyar közös ellenőrzés során 11 óra 30 perckor a Nagylak közúti határátkelőhelyen egy román honosságú kamionban hat, míg egy órával később a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen egy bolgár teherautóban nyolc határsértőt találtak megbújva. A csoportok tagjai afgán, szomáliai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az illegális migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

Továbbá a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei 13 óra 20 perckor közösen állítottak meg egy román honosságú mikrobuszt Deszk külterületén. A járműben a román állampolgárságú sofőrön kívül még hét határsértő utazott. A férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás. Elszámoltatása folyamatban van. Az illegális migránsokkal szemben - meghallgatásukat követően - a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében.

 

Késelés Pécsett

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást egy helyi nő ellen.