Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

2021. 02. 23., k - 06:00
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök 41 határsértővel és két embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Csongrád-Csanád megyében.

A rendőrök, a polgárőrökkel és a Magyar Honvédség járőreivel együttműködve 2021. február 22-én 17 óra 30 perc és 2021. február 23-án 5 óra 30 perc között hét esetben, összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Kiszombor, Szeged, Mórahalom, Makó, illetve Röszke közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok jemeni, marokkói, szír, líbiai, palesztin, kameruni és algériai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások továbbá 2021. február 22-én 21 óra 45 perckor a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen a román-magyar közös ellenőrzés során, egy lengyel honosságú kamionban hat határsértőt fedtek fel a rakomány között. A férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, míg az ukrán sofőrrel szemben embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A Röszke autópálya-határátkelőhelyen pedig 2021. február 22-én 22 óra körül jelentkezett személyautóval belépésre egy német állampolgárságú nő. A gépjármű csomagterének átvizsgálása során a rendőrök egy férfit találtak megbújva, aki koszovói állampolgárnak vallotta magát, azonban tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Elszámoltatása folyamatban van. A határsértővel szemben - meghallgatását követően - a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében.

 

Késelés Pécsett

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást egy helyi nő ellen.