Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

2021. 03. 06., szo - 18:00
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök hat határsértővel és egy embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Csongrád-Csanád megyében.

A járőrök 2021. március 6-án 15 óra 15 perckor egy határsértőt tartóztattak fel Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzése során a férfi pakisztáni állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni.

A határsértővel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Egy órával később a Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Magyar Honvédség járőrei Gyálarét külterületén, a Tisza árterében igazoltattak egy csoportot, amelynek tagjai néhány perccel korábban egy motoros gumicsónakkal keltek át a folyón. A csónakot egy szerb férfi vezette, rajta kívül még öt, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott a jármű közelében, akik azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a szerb férfit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam