Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

2020. 08. 07., p - 08:40
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

Csongrád-Csanád megyében 64 határsértővel, valamint négy embercsempésszel szemben intézkedtek a rendőrök a tegnapi nap folyamán, három fő bejutását pedig megakadályozták.

Az egyenruhások 2020. augusztus 6-án 0 óra és 24 óra között 11 esetben, összesen 54 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Ásotthalom, Mórahalom és Szeged közigazgatási területén, valamint a Röszke autópálya határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a migránsok szír, líbiai, kubai, illetve afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az egyenruhások továbbá öt határsértőt fogtak el a Nagylak közúti határátkelőhelyen, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a migránsokat a Nagylak Határrendészeti Kirendeltségre előállították, majd meghallgatásukat követően átadták őket a román hatóságoknak.

A járőrök továbbá 2020. augusztus 6-án 6 óra 25 perckor Ásotthalom külterületén igazoltattak két magyar honosságú személyautót, amelyek magyar sofőrjei a megalapozott gyanú szerint öt magukat szír állampolgárnak valló személynek nyújtottak segítséget az országhatár illegális átlépéséhez. Ezzel szinte egyidőben a rendőrök az 55-ös számú főúton intézkedtek egy harmadik járműben tartózkodó, további két magyar állampolgárral szemben. Az ellenőrzés megállapította, hogy a sofőr és utasa összefüggésbe hozható a korábbi embercsempészés bűncselekménnyel, így a négy magyar állampolgárt előállították a határrendészeti kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás.

Az illegális migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ugyanebben az időszakban a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány három migránst akadályozott meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fél tucat határsértő Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Két kilométeren belül kétszer is bemérték

A szolnoki rendőrök összehangolt sebességmérést hajtottak végre a 4. számú főút Szolnokot elkerülő szakaszán 2020. szeptember 29-én, amelyben álló helyzetű és menetközben történő sebességmérést kombináltan végeztek.

 

Két határsértő Szegednél

Ismét jogellenesen próbált meg bejutni az országba két külföldi férfi Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták őket.