Határrendészeti összesítő Győr-Moson-Sopron megyéből

2021. 01. 22., p - 18:00
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök két embercsempésszel és hét migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében.

Az egyenruhások négy megyés akció keretében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – 2021. január 22-én 13 óra 30 perckor az M1-es autópályán, az Igmándi Pihenőhelyen ellenőriztek egy feltehetően előfutó gépkocsit, amit egy 28 éves osztrák férfi vezetett. Ezen kívül megállítottak egy másik járművet is, ami az előfutó gépkocsi mögött haladt, és igazoltatták annak sofőrjét is, egy 24 éves csecsen állampolgárt. Ez utóbbi autóban a járművezetőn kívül további négy, magát szír állampolgárnak valló személy utazott. A külföldi utasok személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel, valamint az előfutó autót vezető osztrák sofőrrel együtt elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket. A két jármű vezetőjével szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítottak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Néhány órával később, 15 óra 45 perckor a soproni vasútállomáson három külföldit igazoltattak az egyenruhások. A magukat szír, illetve iraki állampolgárnak valló személyek sem tudták igazolni a személyazonosságukat, illetve a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök őket is elfogták. Előállításukat és meghallgatásukat követően a migránsokat - a hatályos magyar jogszabályok értelmében - visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Méltányosság

A BRFK soron kívül megszüntette a szabálysértési eljárást.