Határrendészeti összesítő Győr-Moson-Sopron megyéből

2021. 02. 22., h - 18:00
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök két embercsempésszel és huszonhárom migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében.

Az egyenruhások 2021. február 22-én 11 órakor Hegyeshalomban, a határátkelőhely közelében igazoltattak hat külföldi férfit és egy külföldi nőt. Az ellenőrzés során a személyek magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért őket a rendőrök a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

Ugyanezen a napon 13 óra 20 perckor az M1-es autópálya 73-as kilométerszelvényében, Tata térségében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályának jelzése alapján – állítottak meg a rendőrök egy magyar honosságú gépkocsit, amelyben az 52 éves litván állampolgárságú sofőrön kívül tizenkét külföldi személy utazott.

2

4

Szintén az M1-es autópályán Győr térségében 16 óra 20 perc körül – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztály munkatársainak jelzése alapján – a rendőrök megállítottak egy magyar rendszámú személygépkocsit, amelyet egy 48 éves – német tartózkodási engedéllyel rendelkező - egyiptomi állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül négy, magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A gépjárművekben tartózkodó külföldi személyek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Az egyenruhások a járművek sofőrjeit – valamint az illegális migránsokat – elfogták, majd előállították őket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra.

A litván, valamint az egyiptomi gépkocsivezetővel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítottak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében.

 

Késelés Pécsett

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást egy helyi nő ellen.