Határrendészeti összesítő Győr-Moson-Sopron megyéből

2021. 02. 23., k - 18:00
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök egy embercsempésszel és tizenkét migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében.

Az egyenruhások 2021. február 23-án 9 óra 20 perckor – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályának információi alapján – az M1-es autópályán, Tata térségében ellenőriztek egy bolgár honosságú személygépkocsit, amit egy 52 éves bolgár férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül további hat külföldi férfi tartózkodott, akik közül öten szírnek, valamint egy személy pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A külföldi utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták őket.

Ugyanezen a napon 13 óra 20 perckor az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán – a Börcsi pihenőnél - ellenőriztek a rendőrök egy bolgár kamiont, amellyel kapcsolatban a jármű 65 éves sofőrje tett bejelentést a rendőrségre, hogy gépkocsija rakterében migránsok bújtak el. A rendőrök a helyszínen igazoltatták a teherautóban megbújó három külföldi férfit, akik magukat afgán állampolgárnak vallották, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök elfogták őket.

1

Győrben, a vasútállomás közelében igazoltattak a járőrök három külföldi férfit 14 óra 50 perckor, akik vonattal érkeztek a megyeszékhelyre. A férfiak magukat marokkói állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök elfogták őket.

Az elfogott migráns személyeket, valamint a bolgár sofőrt a rendőrök a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

Az M1-es autópályán elfogott személygépkocsi 52 éves vezetőjével szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt a megyei rendőr-főkapitányságon eljárást indítottak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

3

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Jogellenes gyűlés a Hősök terén

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a Hősök terén a kormányrendelet tiltása ellenére összegyűltekkel szemben intézkednek.

 

Őrizetben

A helyszínen elfogták a rendőrök azt a 46 éves férfit, aki veszekedés közben megszúrta lakótársát.

 

Lezárt akták: rendszámokkal ügyeskedtek

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának nyomozói két olyan ügyben is befejezték a vizsgálatot, amelynek gyanúsítottjai megváltoztatták autóik egyedi azonosítóit. A rendőrök vádemelést javasolnak.