Határrendészeti összesítő Győr-Moson-Sopron megyéből

2021. 03. 05., p - 18:00
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök két embercsempésszel és tizennégy migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében.

A Csornai és a Kapuvári Rendőrkapitányság járőrei – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – 2021. március 5-én 9 óra 30 perckor az M85-ös autóúton, Rábatamási külterületén ellenőriztek egy litván rendszámú gépkocsit, amit egy 53 éves ukrán férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül további négy, magát szír, míg egy, magát iraki állampolgárnak valló férfi utazott. A külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket.

Ugyanazon a napon az egyenruhások négy megyés akció keretében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Debreceni Osztályának jelzése alapján – 11 óra 25 perckor az M1-esen, Győr térségében ellenőriztek egy magyar rendszámú gépkocsit, amit egy 27 éves román férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül további hat, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott. A külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket.

Az elfogott litván és magyar sofőrökkel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítottak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A fentieken túl a Győri Rendőrkapitányság járőrei 9 óra 21 perckor Lébény és Börcs között, Győrsövényháza külterületén három, magukat afgán állampolgárnak valló férfival szemben intézkedtek, akiket a halőrök tartottak vissza. Mivel a külföldiek nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, illetve a személyazonosságukat, ezért a rendőrök elfogták, majd előállításukat és meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében – visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Behívta, kifosztotta, elfogták

Sokkolóan rikító, a legmerészebb eklektikán is túlkiáltó enteriőrben vetkőztette majdnem pőrére áldozatát az izsófalvi gyanúsított.

 

Fokozott ellenőrzés az M1-esen

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartott április 1-jén az M1-es autópályán. Földön és levegőben: az autópálya- és a forgalom-ellenőrzési alosztály munkatársai mellett az akcióhoz helikopteres támogatást adott a Készenléti Rendőrség.

 

Letartóztatásban a lengyel embercsempészek

A rendőrök Dunaföldvár belterületén ellenőriztek két magyar rendszámú teherautót, melyek közül az egyikben illegális migránsokat szállítottak, míg a másik jármű a csempész gépkocsi előfutójaként közlekedett.